Balázs Vendéglő

Balázs Vendéglő
Élt 213 évet

1799-ben alapította meg a Balázs család saját vendéglőjét amit 6 generáción át működtetett a Hűvösvölgyben

Eleinte csak korcsma volt, ahol a Budára tartó rác szekeresek álltak meg egy nagyfröccsre. Később Balázs Márton vendéglős (majd fia és négy leszármazottja) már meleg ételt is felszolgált.

Már 1700 körül állt egy korábbi fogadó Hűvösvölgyben, ahová fuvarosok, vagy éppen máriaremetei zarándokok térhettek be enni-inni, vagy megszállni egy éjszakára.

Amikor 1900-ban megépült a hűvösvölgyi villamosvonal (a mai 61-es), tömegek számára vált kirándulóhellyé a már korábban is népszerű Hűvösvölgy, ez pedig az étterem forgalmát is fellendítette.

Az étlapon rántott és paprikás csirke, idei liba és kacsa, házi disznótoros, valamint a svábok gőzgombóca (Dampfnudel) szerepelt. Valamint becsületes budai borok. Sashegyi vörös, mézesfehér vagy a budai zöld.

1911-ben a Balázs család felújította vendéglőt, de a cégéren az “Anno 1799” felirat továbbra is szerepelt. A második világháború után államosították és az Észak-Budai Vendéglátóipari Vállalat kapta meg. A népszerűség töretlen 1979- ig, amikor leégett, de felújították és műemléki védelmet is kapott.

A rendszerváltás után megszűnt a Vendéglátó Vállalat, ekkor ismét bezárt a vendéglő majd 1999-ben újjáépítették korabeli formájában, sramlis kerthelyiséggel bővítve.

Akkori üzemeltetőjétől, a legenda szerint nyerte el kártyán két “üzletember”

Ettől kezdve a történet tipikusan magyar, és tipikusan bicskanyitogató. Zavaros privatizáció, tisztázatlan tulajdonviszonyok, korrupt hivatalnokok, valamint olyan többségi tulajdonos, aki sem állagmegőrzésre, sem felújításra nem akar költeni, hiszen esze ágában sincs éttermet működtetni…. Igen ám, de a Balázs Vendéglő műemlék, s a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) makacskodása miatt nem lehet ledózerolni….

2004-ben kiürült a ház és az üresen álló épület hajléktalanok, drogosok tanyája lesz. A tulajdonos Budagast Zrt. köddé válik, vezetői elérhetetlenek.

2009-ben kétszer is volt tűz benne: nyár végén és októberben. Az október 18-iki tűz kapcsán így az is felmerült, hogy esetleg a beköltöző hajléktalanok okozták a tüzet. A födémszerkezet 300 négyzetméteren égett. Nyolc tűzoltókocsi vonult ki. Személyi sérülés vagy haláleset nem történt.

2012-ben a magántulajdonban lévő épületet törölték a műemléki nyilvántartásból.

A Balázs dózerolható…..

Hűvösvölgy szerelmesei pedig kétségbeesve keresik a magyarázatot. Számukra nincs vigasz.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
valasz.hu/uzlet/balazs-vendeglo-elt-213-evet-45045
ilyenisvoltbudapest.hu/…/…/1900-as-evek-eleje-huvosvolgyi-ut
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *