A CÁR – HARANG ÉS A CÁR – ÁGYÚ

A CÁR – HARANG ÉS A CÁR – ÁGYÚ
Moszkva két jelképe

A Kreml két legnagyobb tárgya egy harang, ami sose szólalt meg, és egy ágyú, amit sohasem sütöttek el.
Míg az ágyút nagy valószínűséggel reprezentációs célra szánták, addig a Harangot használni is akarták.

A harang története…

A világ legnagyobb harangja a Cár-harang (Car-kolokol) a moszkvai Kreml egyik látványossága. Anna Ivanovna cárnő parancsára, egy korábban megsérült harang anyagának felhasználásával Iván Motorin moszkvai mester és fia, Mihail öntötte.
Anyagának 84 %-a réz, 13 %-a ólom, súlya 216 tonna, magassága 6,14 méter és az átmérője 6,6 méter.

A páratlan iparművészeti remek soha nem szólalt meg…

A „harangok cárját” eredetileg a Nagy-Iván harangtoronyba szánták, de az 1737-ben kitört, csaknem egész Moszkvát elpusztító hatalmas tűzvész idején – amikor az még az öntőgödörben állt – súlyosan megsérült. A tűztől erősen felhevült harang a közelben lévő faépületek oltása közben vizet kapott, falán tíz nagy repedés keletkezett, a mellette látható 11,5 tonnás darab kitört belőle.

Anna cárnő belátta, hogy ez meddő vállalkozás, és nem adta parancsba az újra próbálkozást, helyette betemették a harangot az öntőformába, és hosszú időre ott is maradt. Később többször megkísérelték kiemelni, először 1792-ben, majd 1819-ben, sikertelenül, végül 1836-ban emelték ki ki és helyezték a talapzatra, valamint ekkor hegesztettek a fülére egy aranyozott kereszttel ellátott országalmát.

A harang külső díszítése igen gazdag: Alekszej Mihajlovics cár és Anna Ivanovna cárnő életnagyságú képe, öt ikonminta és a körbefutó orosz népi motívumok sokasága emeli ezt a harangóriást az egyszerű iparosmunkák sorából az értékes művészi alkotások rangjára.

Ez a harmadik harang ezen a néven…

Ez a harang már a III. Cár – harang néven szólítható, ugyanis volt korábban két másik ilyen gigantikus darab is. Az első harangot még 1599-ben öntötték, még Borisz Godunov alatt, és 18 tonnát nyomott, 24 ember kellett, hogy megszólaltassák. Eredetileg, az akkor még fából épült, Nagy Iván Harangtoronyban helyezték el, azonban pár évtizeddel később egy tűzben a torony leégett, a harang pedig alázuhanva darabjaira tört. A második harangot 1655-ben öntötték, felhasználva az első darabjait, de ezúttal már 100 tonnás lett. Ennek is ugyanaz lett a sorsa, ezúttal 1701-ben pusztította el egy tűzvész.

A mai harangot ezért III. Harangnak is hívják.
Az óhitűek szerint az utolsó ítélet napján a harang csodás módon “meggyógyul”, felemelkedik a mennybe, és onnan fogja harangszóval a híveket imádságra hívni.

Külön érdekesség, hogy a harang egy ideig kápolnaként szolgált.

A Kreml másik legimpozánsabb tárgya a Cár-ágyú…

A Cár-ágyú a 16. századi orosz öntőművészet és haditechnika egyik legértékesebb emléke.

I. Fjodor cár már két esztendeje trónon ült, amikor 1586-ban Andrej Csohov, ágyúöntő mester megalkotta ezt a fémszörnyet. Cári megrendelésre készült ugyan, de inkább a Fjodor helyett ténylegesen kormányzó, Borisz Godunov adhatta le a megrendelést.

Egyes magyarázatok szerint az ágyú Fjodor cárról kapta a nevét, ugyanis a gazdag díszítésű ágyúcső oldalán a vágtató lovas domborműve a cárt ábrázolja. Mások viszont úgy tartják, hogy a mester nem a Cár ágyúját, hanem az ágyúk cárját adta ki ezzel a munkával a keze alól, így az elnevezés a különleges tűzfegyver gigantikus méreteire utal.

A Cár – ágyú mindmáig, kategóriájában a legnagyobbnak számít. Súlya csaknem 40 tonna, ami alig valamivel könnyebb, mint egy T-54-es harckocsi, hossza 5,34 méter, teljes átmérője 1200 mm, belső átmérője 890 mm. Ilyen vastag csőátmérő talán azóta sem készült.

Mindmáig vitatott, hogy mennyire gyakorlati célra, illetve propaganda célra készülhetett az ágyú. Egyes szakértők szerint alkalmas lenne a használatra (1980-ban lőpornyomokat találtak a belsejében egy vizsgálat során), viszont az ágyún nincs gyúlyuk és egyetlen feljegyzés sincs arról, hogy valaha is lőttek volna vele.

Összességében elmondható róla, hogy mindmáig a világ legnagyobb, legnehezebb elöltöltős ágyúja. A gigantikus méreteit csak tovább erősíti a fém talpa, valamint a mellé helyezett demonstratív ágyúgolyók.

Ma a Tizenkét Apostol templom előtt tekinthető meg az óriási ágyú.

Írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
https://offforever.blog.hu/…/a_vilag_legnagyobb_harangja_a_…
https://berekandrea.wordpress.com/2013/03/01/car-kolokol/
https://honvedelem.hu/…/a-tortenelem-legpusztitobb-fegyvere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *