A CSIPKEBOGYÓ, RECEPTEKKEL

A CSIPKEBOGYÓ, RECEPTEKKEL

Eljött a hecsedli lekvár főzésének az ideje, ezért ejtsünk egy pár szót erről a csodálatos gyógynövényünkről, a csipkebogyóról.

Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították. A Csipkebogyó latin neve Rosa canina (kutyarózsa), ami onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak.  Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdőbetegségekre használták. Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.

Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van.
A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél.

Csipkebokor

A Bibliában a csipkebokor Mózes elhívatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Szűz Mária jelképének tekintették. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

Hecsedli…

Hazánkban nem csak a csipkerózsa név terjedt el, de hívják a kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt – urambocsá – istenátkozatfának is. Erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon találhatunk országszerte csipkebogyót, vagyis a hecsedlit.
A vadrózsa Európában őshonos növény, erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon igen gyakori.
Magas C-vitaminon kívül, található benne B- és E-vitamin, de ásványianyagok tartalma sem elhanyagolható. Ezen kívül alma- és citromsavat, pektint, cukrot is tartalmaz.
Igazi gyógynövény, csökkenti az influenzás panaszokat, roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

Őszi kirándulásokkor érdemes szedni csipkebogyót…

Az 1-3 centiméteres bogyók az első őszi fagyok idején érnek be. A termés színe változó, de általában elmondható, hogy a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része azonban ekkorra elvész. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

Csipkés italok….

Csipkebogyó tea készítéséhez a kocsánynál szedjük le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet!
Forrázás helyet inkább áztassuk. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjúságot is.
Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt.

*

Csipkebogyólekvár (Hecsedli)…

A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
A csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A gyümölcshúst elkeverjük a zselésítő cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk.
Citrommal esetleg gyömbérrel is ízesíthetjük.

*

Csipkebogyóbor…

2 kg csipkebogyó (a legjobb, ha a dér már megcsípte, így tapintása puha, az íze pedig lekvár szerűen édes)
5 liter víz
2 kg cukor

A csipkebogyóról leszedjük a szárát és a csumáját majd betesszük egy nagy üvegbe, vagy egy fazékba. Ezután a vizet felforraljuk a cukorral, majd langyosan a csipkebogyóra öntjük. Tüllel vagy tiszta konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3-4 hétig. Amikor a forrás befejeződik, vagyis a gyöngyözés megszűnik, akkor szűrőpapíron (vagy tüllön) szűrjük le, töltsük üvegekbe és rendesen lezárva tartsuk legalább 1 hónapig. Minél tovább áll, annál finomabb!

*

Készül a csipkebogyóból likőr

2 kg csipkebogyó (nem baj, ha kemény és nem dércsípte, csak szép érett legyen)
3 liter pálinka
1 kg cukor
A csipkebogyót vagdossuk össze, felébe vágva tökéletes, (a szúrós magját nem kell kiszedni) tegyük egy nagy uborkásüvegbe, majd öntsük rá a 40 fokos pálinkát. Fedjük le, itt használhatjuk az üveg tetejét is, vagy egy kistányért, hagyjuk állni 4 hétig szobahőmérsékleten. Az első héten minden nap rázogassuk meg. Ha letelt a 4 hét, akkor nagyon finom szűrőpapíron szűrjük le. Ez után hígíthatjuk, az 1 kg cukrot főzzük fel 2 liter vízzel, ha ez kihűlt, akkor keverjük a leszűrt pálinkához, tegyük üvegekbe. 2-3 hét után az ital ízei összeérnek, minél tovább áll, annál finomabb!

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
.erinto.ro
bezzeganya.reblog.hu
mindmegette.hu/csipkebogyo-hecsedli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *