NAGY ANNA MÁRIA

NAGY ANNA MÁRIA üvegművész a Kolozs megyei Aranyosgyéresen született 1959. január 16-án.
1978-ban, miután elvégezte a kolozsvári Képzőművészeti és Iparművészeti Középiskolát, felvételt nyert a “Ion Andreescu” Vizuális Művészeti Akadémiára, ahol üvegszakon tanult dr. Nemes Margareta irányítása alatt.
Mesterei voltak: Bardocz Lajos grafikusművész, Egri László iparművész, valamint Spătaru Ion szobrászművész.

Az üveggyártás technológiájával a kolozsvári üveggyárban ismerkedett meg egyetemi évei alatt.
1982-ben helyezték ki a tordai üveggyárba, ahol tervezőként dolgozott.
A tordai üveggyárban eltöltött évei során jobban megismerte a melegen formálható üveg anyagát, képlékenységét.
“A gyakorlat alatt letisztultak a formák, leegyszerűsődtek a kifejezőeszközök” – vallja Nagy Anna Mária.

Nyolc évi sikeres tervezői tevékenység után magánvállalkozásba kezdett.
1989 óta működik az üvegfestészeti műhelye. Átlátszó és áttetsző színekkel nemesíti az üveg felületét, üvegplasztikái elszakadnak a konkrét funkciótól.
“Az új kifejezési forma új utakat nyit az alkotónak és az anyagnak egyaránt” – állítja az üvegművész.

Nagy Anna Mária üvegművész tagja volt a “Műhely 35” kolozsvári művészeti csoportnak (1982 – 1989), tagja a Képzőművészeti Alapnak, a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek, a Magyar Iparművészek Szövetségének, a Barabás Miklós Céhnek, valamint tiszteletbeli tagja a kolozsvári Klikk Art Centrum Egyesületnek.

Nagy Anna Mária üvegalkotásai rendszerint helyet kapnak a romániai megyei képzőművészeti tárlatokon, illetve az országos képzőművészeti biennálékon.
2000 óta számos egyéni kiállítása volt Románia különböző városaiban és Magyarország nagyvárosaiban is, valamint 1983 óta rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi csoportos tárlatokon, mind belföldön, mind külföldi nagyvárosokban: Kanazawa (Japán), New York, Omaha (USA), Erfurt (Németország), Bécs (Ausztria), stb.

2018-ban Nagy Annamária üvegművésznek itélték oda a 30. Üveg Szalon díját Bukarestben.

Alkotásai megtalálhatóak közgyűjteményekben: Bukarest – Üveg és Porcelán Múzeum, Ebeltoft (Dánia) – Üveg Múzeum, Zsoboki Gyűjtemény – Románia, Marosmezőségi Gyűjtemény – Románia.

Nagy Anna Mária üvegművész művészi hitvallása:
Az ÜVEG megjelenését rejtély övezi. Mi, emberek alkottuk, a természet szülte vagy az istenektől raboltuk el? Az eredmény egy csodálatos anyag, mely sokszor átlátszóbb a levegőnél, színesebb a szivárványnál, durvább a sziklánál, hullámzóbb a tengernél, tisztább a harmatnál, szikrázóbb a hópehelynél.
“AZ ÜVEGEN TÚL” található az alkotói szabadság, és annak dimenziói, mely egy olyan mesés környezet, ahol önmagammal lehetek.

*
Fotó: NAGY ANNA MÁRIA portréfotója
Szerkesztette: Zilahi Nono

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *