ÍR HORGOLT CSIPKE

ÍR HORGOLT CSIPKE

Írországban az 1700-as években jelent meg először a horgolás. A Szent Orsolya rendi apácák Franciaországban tanulták meg a horgolás technikáját, s sokáig a rend falai között készítették csipkéiket. A varrott csipke mellett kedvelt csipkefajta lett a gyors elkészíthetősége miatt. Változást az 1845-ben kezdődő nagy éhínség hozta meg.
Az írek nagy szegénységben éltek. A nehéz időjárási körülmények miatt a rossz termőföldön főként burgonyát termeltek, ez volt a élelmiszerük. 1845-től több éven át a burgonyavész nevű betegség tette tönkre a termést, ami éhínséghez vezetett. A lakosság negyede éhen halt, sokan kivándoroltak. A nemes hölgyek ekkor iskolákat alapítottak, ahol oktatni kezdték a csipkekészítést. Az elkészült csipkéket hazai és külföldi piacokon értékesítették. A nők váltak családfenntartókká. Az így szerzett jövedelem sok családot mentett meg az éhhaláltól.

Hamarosan megnőtt a kereslet a gyönyörű csipke iránt.
Az 1900-as években viszont lanyhult a kereslet, hiszen a gépi csipke olcsóbb, s könnyen hozzáférhető lett.

1988-ban két hölgy, Márie Treanor és Mrs. Beggan felélesztette a horgolt ír csipke készítésének hagyományát. Nekik köszönhető, hogy ma világszerte ismert az ír horgolt csipke.

A csipke alapanyaga finom fehér pamut, vagy lencérna.
A motívumok virágok, levelek, szárak, pillangók.
A horgolt motívumok három dimenziósak.

Eleinte vastag bélfonalat használtak a térbeliség kiemelésére. Ma már azonos vastagságú fonallal dolgoznak az elemek elkészítésénél. A legismertebb motívum az ír rózsa.

Az ír csipke horgolása során először a nagyobb alakzatokat készítik el. Az elkészült motívumokat egy sablonon elrendezik, majd felfércelik. Az alakzatok közötti teret horgolással töltik ki, amelyekkel a motívumokat is összekötik.
A háló cérnája vagy azonos vastagságú az elemek készítésénél használt cérnával, vagy annál vékonyabb.
A horgolt háló készülhet láncszemekkel, pálcákkal, vagy pikós hálót készíthetnek. Ha elkészült a munka, lefejtik az alapról.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Források:
www.wikipedia.orgwww.interweavestore.comwww.wol.jw.orgwww.s… www.pinterest.comGazdáné Olosz Ella: Kézimunkázók könyve
http://tkcsipke.blogspot.hu/…/csipkefajtak-ir-horgolt-csipk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *