ERDÉLY EGYIK LEGSZEBB TERMÉSZETI CSODÁJA: A GYILKOS-TÓ

ERDÉLY EGYIK LEGSZEBB TERMÉSZETI CSODÁJA: A GYILKOS-TÓ

A Gyilkos-tó Erdély egyik legismertebb tájképe, igazi természeti ritkaság, páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével. A természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén található.
Neve a felette emelkedő Gyilkos-hegy származik, mely talán egy egykori gyilkosságra utal, de utalhat a hegyre vezető ösvények veszélyes voltára is.

A Gyergyószentmiklóstól 25 km-re fekvő Gyilkos-tó népszerű kirándulóhely, kitűnően kiépített és jelzett turistaúton körbe tudjuk kerülni a tavat, élvezve a csodálatos táj egyedülálló látványát.

A tó keletkezése…

1837 nyarán a keletre fekvő Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott agyagos tőtörmelék, nagy esőzések hatására lezúdult a völgybe, nekicsúszott a Cohárd dél-keleti lábának és elzárta a Cohárd-patak, Likas-patak, Vereskő-patak, Lóhavas-patak és a Juh-patak folyását. A víz elárasztotta a völgyet és az erdőt, amiről a tóból kísértetiesen kiálló fatörzsek csonkjai tanúskodnak..

A tó eredeti neve Vörös-tó, román neve is ezt tükrözi, Lacul Roşu, melyet a belefolyó patakok vöröses színű hordaléka miatt kapott. A Gyilkos-tó név pedig onnan jön, hogy egy legenda szerint, mikor a hegy beleomlott a völgybe, az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, és az ő vérük festette vörösre a tó vizét. Valójában a Vereskő-patak vasokkeres hordaléka színezi rozsdavörösre a tó vízét.

A 983 m magasan fekvő tó jövője meglehetősen bizonytalan….
A tavat először 1859-ben mérte fel Herbrich Ferenc, számításai szerint területe akkor 32 hektár volt.
1968-as adatok szerint évente 4,88 cm hordalékkal töltődik fel, emberi beavatkozás nélkül 2080-ra a Gyilkos-tó teljesen eltűnik. A közelben két mesterséges tónál hordalékfogó gáttal próbálják megakadályozni a feltöltődést. Az egyik tó a Vereskő-patak völgyében található, a másik a Juh-patak torkolatának közelében.

Gyilkos – tó legendája…

Mint minden varázslatos természeti képződmény esetében, a Gyilkos-tóhoz is számos legenda fűződik. Azt mesélik, hogy élt egykor Gyergyó környékén egy lány, Fazekas Eszter. A páratlan szépségű, szürkészöld szemű hajadon egy szép napon elment a szentmiklósi vásárba. Itt találkozott egy legénnyel, aki rögtön beleszeretett a lányba. Ám hiába tűzték ki azonnal az esküvő napját, a fiút elvitték katonának. Eszter kitartó hűséggel várta haza nap, mint nap. Esténkét a közeli fenyvesben sétálva és énekelve igyekezett szerelmes sóvárgásán enyhíteni. Így bukkant rá egy zsivány is, akit Eszter szépsége elvarázsolt, ezért elrabolta a gyönyörű lányt. Eszter azonban ellenállt és nagyot sikoltott. A zömök sziklák meghallották a kétségbeesett lány kiáltását. Válaszuk villámlás volt és mennydörgés, zuhogó eső és koromsötét éjszaka. Az égzengés megindította a merev köveket. A völgybe zúduló tömbök maguk alá temették a hős szerelmest és elrablóját is. Ezt követően kapta nevét a tó.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://www.szekelyfoldiinfo.ro/
https://kirandulastippek.hu/szekelyfold/gyilkos-to
https://www.visitharghita.com/…/places/a-gyilkos-to-qyoo-m4…
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *