RIGÓ JANCSI IGAZ TÖRTÉNETE, RECEPTTEL

RIGÓ JANCSI IGAZ TÖRTÉNETE, RECEPTTEL

Köztudott, hogy a dobos tortát Dobos C. Józsefről nevezték el, de vajon hogyan kapta a nevét ez a csokis sütemény?
Rigó János 1858-ban született Pákozdon.
A tehetséges cigányprímás Nagykanizsáról Pestre került, majd a legjobb zenészekből összeválogatott zenekarával fellépett Európa számos nagyvárosában, de még Amerikába is eljutott.
De ne szaladjunk ennyire előre….
A cigányprímás igen népszerű volt játéka okán is, a szenzációra éhes közönség azonban egy botránykönyvbe illő szerelmi történet kapcsán foglalkozott vele a legtöbbet.
Rigó Jancsi nem volt kifejezetten szép ember, ragyás képű volt és alacsony is, viszont behízelgő modorával, bravúros játékával bárkit könnyen le tudott venni a lábáról.

A történet az 1890-es években kezdődött, amikor az egyik előkelő párizsi kávéház tulajdonosa úgy döntött, hogy egy cifrán felöltöztetett magyar cigánybandával dobja fel a forgalmat. A muzsika megtette a hatását, és csak úgy özönlöttek az előkelőségek a kávéházba. Az addig ismeretlen cigányzenekar vezetője Barcza József volt, és a bandában játszott Rigó János is, aki Barcza prímás lányának, Barcza Mariskának a férje volt.
Az egzotikus zene a kávézóba vonzotta a belga Caraman-Chimay herceget és a feleségét is. A banda addig bazsevált a hercegné, született Clara Ward fülébe, míg a fiatalasszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Rigó Jancsiba.
A viszonyuk természetesen hamar kitudódott, a korabeli sajtó felkapta a témát, és minden újság a hercegné és a magyar cigány szerelméről cikkezett, köztük Mikszáth Kálmán főszerkesztésével működő Országos Hírlap is tudósított az esetről.
Európa szerte a szerencsétlen Chimay hercegen röhögtek, aki rögvest elvált a feleségétől, eltiltotta őt a gyerekeitől, és megtagadta az apanázs fizetését is.

Chimay herceg sóhaja

Hogy ingatag az asszony,
Megmondta Rigolettó,
Az én megszégyenítőm,
A cigány Rigó lett, ó!

A szerelmes asszony viszont Jancsival járta tovább a világot. 1905-ben még Budapestre is ellátogattak. A Rémy Hotelben szálltak meg (a mai Hotel Nemzeti a Blaha Lujza téren), ahol a rajongók annyira nagyon látni akarták a botrányos párt, hogy kis híján betörték az étterem kirakatát, és egy egész osztag lovas rendőrnek kellett megakadályozni a rendbontást.

A pénztelenség kikezdte a pár életét…

Clara még azzal is megpróbálkozott, hogy “alig ruhában” fellépett a Moulin Rouge-ban, és “merész” képeslapokat jelentetett meg magáról. Még Amerikába is kiutaztak a nő rokonaihoz, de pénz onnan sem érkezett.
Körülbelül tíz év után különvált a szőke ex-hercegné és a cigányprímás útja. Clara Ward feleségül ment egy jóképű olasz hotelportáshoz, Rigó Jancsi pedig szegényen és elfeledetten halt meg 1917-ben Amerikában (más források szerint Fejér megyében).

És a sütemény…

Joggal felvetődik a kérdés: hogyan lett ebből sütemény?
Nem, nem ő készítette, sőt lehet, hogy soha életében nem is kóstolta a róla elnevezett desszertet. Az első Rigó Jancsit egy ismeretlen pesti cukrász készítette, és volt annyi érzéke a marketinghez, hogy a kor botrányos cigányprímásáról nevezte el az alkotását. És lássuk be, Rigó Jancsira, a XX. század első magyar celebjére talán ma már a kutya sem emlékezne, ha nem neveztek volna el róla egy finom süteményt.

A botrányos történetből 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel. Rigó Jancsi nevét nem csupán sütemény őrzi: egy 2004-ben létrejött angol rockzenekar is Rigo Jancsi néven fut, holott egyik tagja sem magyar származású. Honlapjukon a leírás szerint azért választották névadójukként a cigányprímást, mert szerelmének története azt üzeni számukra: a zene mindent legyőz.

IGY KÉSZÜL A RIGÓ JANCSI

Hozzávalókn15 szelethez
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A csokis piskótához:

8 db tojásfehérje
100 g kristálycukor
8 db tojássárgája
30 g holland kakaópor
170 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só

A csokoládés tejszínkrémhez:

2 db lapzselatin
25 g rum – barna
1 L habtejszín (30-32%-os)
50 g holland kakaópor
150 g porcukor

A csokoládé bevonathoz:

150 g étcsokoládé (53%-os)
56 ml habtejszín (30-32%-os)

Elkészítés:

A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük majd lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat és a kakóporral egyenletesen elkevert lisztet is és simára keverjük a piskótát.

A sütőpapírra szedjük a masszát, körbe kb. 1 cm-t szabadon hagyva. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!

Előmelegített 190 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki.

A krém elkészítése

A lapzselatinokat egy kis üveg, vagy műanyag tálban beáztatjuk a barnarumban, és félretesszük.

Kemény habbá verjük az egy nappal korábban alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött, rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele.

A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk. Semmiképpen se forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk, és egyenletesen elkeverjük benne.

Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az összes krémet.

A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapon egy kenőkés segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek legyenek, a teteje pedig vízszintes, sima.

A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel.

A kenőkéssel a sütemény oldalain a krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük a betöltött Rigó Jancsit hűtőbe, 1-2 órára.

A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz, és keverjük el sima, folyós bevonattá. Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt Rigójancsi tetejére, és egy kenőkéssel egyenletesen kenjük el rajta.

Ha a bevonat megkötött, forróvízbe mártott késsel a négy szélét vékonyan körbe vághatjuk, hogy szép szélei legyenek.

Ezután 3×5 darabba kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ezzel el is készült a finomság.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

https://torimaskepp.blog.hu/
https://pistisuti.eoldal.hu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *