AZ ÚJ-ZÉLANDI KARÁCSONYFA: POHUTUKAWA

AZ ÚJZÉLANDI KARÁCSONYFA: POHUTUKAWA

E növény ismertetésekor nem lehet említés nélkül hagyni a hozzá kapcsolódó legendákat. Ez az Új-Zélandon honos fa az ottani őslakosság körében különös jelentőséggel bír, több monda is kapcsolódik hozzá. A legendák szerint egy fiatal maori harcos, Tawhaki, apja halálának megbosszulása végett megpróbált eljutni a mennyországba, de próbálkozásai ellenére, mindig visszaesett a Földre, a fa piros virágai pedig az ő vérét szimbolizálják.

A legidősebb pohutukawa fa a maori legenda szerint egy szélviharos sziklán nőtt a Reinga-fok közelében. EZ a 800 éves fa a maorik körében kultikus jelentéssel bír: hitviláguk szerint az elhunyt maori emberek lelke ennek a fának a gyökerein keresztül jut el az óceánba, hosszú hajós vándorlásának színhelyére.

Manapság azért nevezik karácsonyfának, mert december végén nyílnak hosszú, vörös porzószálköteget alkotó virágai, amelyek a karácsonyfákra aggatott piros üveggömbökre emlékeztetnek. Másik neve a déli mirtusz, mivel a növényfaj a mirtuszfélék családjába tartozik.

Vastag, örökzöld, bőrnemű levelei ellenállnak a szélnek és a sós tengeri levegőnek is. Fája sűrű és erős, az őslakosok fa szerszámok készítésére használják, valamint a természetes íves alakja miatt hajóépítésre is kitűnő. Új-Zéland északi szigetén az óceán partján egybefüggő állományai éltek, azonban az 1990-es évekre az erdők 90%-a eltűnt, a mezőgazdaság és a behurcolt kártevők miatt. Az Ausztráliából behurcolt közönséges rókakuzu miatt, természetes állományai a mai napig veszélyben vannak. Ez az invazív faj nagy mértékben elszaporodott és a fiatal fák megrágásával komoly károkat okoz. Visszaszorítása és a növények védelme érdekében a szigetországban bármikor vadászható faj.

Hazájában tízméteres fává nő, nálunk cserépben vagy dézsában leander méretű bokor marad. Mediterrán igényű növény, de a talaj menti fagy nem tesz kárt benne. Az új-zélandi karácsonyfát nagyobb választékú virágüzletek kínálják a tél folyamán. Kedvező hely számára az alig fűtött veranda. Talajban nem válogat, jól fejlődik a kötött, agyagos és laza, homokos földben egyaránt.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *