2021-BEN AZ ÉV MADARA A CIGÁNYCSUK

2021-BEN AZ ÉV MADARA A CIGÁNYCSUK

1979-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az „Év madara” akciót, amelynek győztese idén a cigánycsuk (Saxicola torquatus) nevű madár lett.
Népi elnevezései: cigány stiglinc, fekete stiglinc, karógébics, feketebegyű szikár

A mezei verébnél valamivel kisebb cigánycsuk a nyílt rétek, ritkás bokrosok, vasúti töltések, árokpartok madara, erdőkben nem fordul elő.
A hímnek párzási időszakban nagyon szép díszes a nászruhája: torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, nyakfoltja széles, szárnycsíkja keskeny, farkcsíkja pedig fehér.

Territoriális viselkedésű, a hímek sokat énekelnek a revír kimagasló pontjain. Párba álláskor nászrepülésük is megfigyelhető.
Tápláléka rovarokból, pókokból, hernyókból, apró csigákból áll. Általában egy kimagasló pontról figyel, ahonnan lecsap az eleségnek valóra, de az alacsonyan repülő rovarokat is elfogja.
A hazai, és a tőlünk északabbra található populációk egyedi vonulók, a telet Dél-Európában töltik és Észak-Afrikában töltik. Telelő helyéről nagyon korán, legtöbbször már február végén, március elején visszatér. Nálunk gyakori fészkelőnek számít.

Élőhelye, költése…

Európa, Ázsia és Afrika nagy részén elterjedt. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki úgy, hogy a sűrű növényzet takarásában kis mélyedést kapar a talajon. Építőanyagként növényi szálakat, gyökér darabokat és mohát használ, a fészek belsejébe szőröket és tollakat helyez. Átlagosan 5-6 tojást rak, melyeken kizárólag a tojó kotlik, de a fiókákat mindkét szülő eteti. Rendkívül óvatosan, nagy körültekintéssel közelítik meg a fészket, mivel a nyílt élőhelyeken a ragadozók miatt fokozott veszélynek van kitéve fészekalja.

A magyar állomány a természetvédők közleménye szerint az elmúlt húsz évben közel 54 százalékkal csökkent. Megfogyatkozásuk a gazos-bokros élőhelyük visszaszorulására vezethető vissza, az utóbbi években jellemzően ezeket a területeket használták fel mezőgazdasági célokra.
Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
hvg.hu
bokortanya.hu
mme.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *