A LEGENDÁS HAUER CUKRÁSZDA

A LEGENDÁS HAUER CUKRÁSZDA

Budapesti Rákóczi út a főváros egyik ütőere, az 1970-es években igazi kereskedelmi központnak számított, gondoljunk csak az áruházakra – Verseny, Csillag, Lottó, Corvin Otthon áruház. Igazi aranykora a Keleti pályaudvar 1884-es átadása után következett, amikor sorra épültek itt a bérpaloták és a bérházak, vendéglátóhelyek, szállodák, cukrászdák mint például a legendás Hauer.

A Hauer sokáig a Gerbeaud verseny társaként élt a köztudatban.
A cukrászdát eredetileg Kasselik Nándor nyitotta 1890-ben, halála után az özvegy feleségül ment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cukrászda vezetését, 1899-től pedig már Hauer név alatt működteti az üzletet, ezzel indul a cukrász dinasztia története.
A megnyitáskor egyetlen helyiségből álló kis üzlet gyors fejlődésnek indult és hamar elérte jelenlegi kiterjedését. 1901-ben uzsonnateremmel bővült, majd egy csokoládé- és bonbon üzem is csatlakozott hozzá, miközben gépparkja is folyamatosan fejlődött.
Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények.
A lendület 1949-ig tartott, ekkor a 10 főnél nagyobb üzemeket államosították, a Hauerban ekkor kb. 110-en dolgoztak.
Az üzletben található gépek az újonnan létrehozott Cukrászati Gyár tulajdonába kerültek.
1953-55-ben a cukrászdát a Rákóczi út 47. felé bővítették, és átnevezték, Erkel cukrászda néven működött tovább. 1970-től pedig a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét Hauer néven üzemeltette, A cukrászda még ebben az időszakban is megőrizte nagypolgári hangulatát.

Rendszerváltás..privatizáció..

Vásárló az Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a tégláig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működés után 1991-ben bezártak.
1999-ben a Budapest VIII. kerület birtokába került Hauer-ingatlanra pályázatot hirdett az önkormányzat amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. Felújítás után 2002-ben újra megnyílt a Hauer cukrászda.

Ezzel még nem lett vége a kálváriának.

Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le.
2013 őszén az ingatlanforgalmazó 80 millió forintért kínálta az üzlethelyiséget, amely értékesítésre is került, és 2017 augusztus 20-án nyitott meg újra a legendás üzlet.

Mi történt a híres Hauer családdal?

Felvették a Hámor nevet és a Szent István park mellett egy kis cukrászdában kamatoztatták tovább a tapasztalataikat..

Az a híres multimilliomos jazzdobos…

Vajon hányan tudják, hogy ki az akit a Hungária együttes egyik dalában megénekelt: „bitang jó fej, szédületes jampi, egy cukrászdában melózik délelőtt, Ördögien forgatja a habverőt”? Bizony a világhírű cukrász, Hauer Rezső unokája, Hámor Rezső, vagyis Rud. Bár nem dicsekedett vele, mégis mindig, mindenhol tudták róla, hogy kicsoda, főleg, hogy ötéves kora óta a cukrászatban szorgoskodott. Iskola után hazament és a szülei által gebinben nyitott, már emlegetett Szent István park melletti cukrászdában segédkezett.
De, hogy a zene hogyan jött az életébe, arról ő maga így beszélt:.
“Fenyővel egy zeneiskolába jártam, ő zongorázni tanult, én hegedülni. De amikor Nemes Laci kapott egy dobfelszerelést, cserébe azért a magnóért, amit egy kölcsönkérő elrontott, azt nekem adta, hogy tanuljak rajta dobolni. Így kezdtem el otthon, magamnak dobolni, és hamar úgy döntöttem, jobb ez, mint a hegedű. Akkor már jött a Beatles és a Rolling Stones, én meg a rádió mellett ülve próbáltam a számokat lekísérni. Végül odáig jutottam, hogy megtanultam eldobolni a tvisztet, és ekkor szóltam Mikinek, hogy csináljunk zenekart.” Így született meg a Syconor együttes és így váltotta a habverőt dobverőre, a Hauer unoka.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
Wikipédia
mandadb.hu
Hauer cukrászda facebook oldala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *