AZ ATOMKORSZAK KEZDETE ÉS A RADIOAKTÍV “ÉKKŐ”

AZ ATOMKORSZAK KEZDETE ÉS A RADIOAKTÍV “ÉKKŐ”

Trinity volt a neve az Egyesült Államok első nukleáris fegyver tesztjének, amit 1945. július 16-án hajtottak végre. A teszt helyszíne a Jornada del Muerto sivatagban volt, 56 kilométerre délkeletre az új-mexikói Socorrotól a White Sands kísérleti bázison. A teszt időpontját rendszerint az atomkorszak kezdetének tekintik.

A robbanás helyi idő szerint hajnalban, 5:29:45-kor történt. A Trinity egy implóziós-szerkezetű plutóniumbomba volt, melyben egy “kritikustömeg” alatti tömegű plutónium gömböt helyeztek egy nagyobb, robbanószert tartalmazó üreges gömb középpontjába. A robbanószerekből álló burok felületén elhelyezett számos detonátor egy időben történő aktiválásával erőteljes, befelé irányuló robbanás keletkezett, ami a plutónium magot összenyomva annak sűrűségét megnövelte, ezáltal szuperkritikus állapotot, következésképpen nukleáris robbanást eredményezett. A környező hegyeket 1-2 másodpercig a nappali világosságnál is erősebb fény festette fehérre, a 16 kilométerre lévő alaptáborban, ahonnan a kutatók és a hadsereg vezetői követték az eseményeket, olyan forróság volt, mintha sütőben lettek volna.
A lökéshullámot 160 kilométer távolságban is érezni lehetett, amit a jelenlévők meglepően kicsinek érzékeltek. A jelen lévő Groves tábornok ezt azzal magyarázta, hogy a robbanás által keltett hihetetlen nagyságú fény úgy lenyűgözte őket, hogy képtelenek voltak más egyebet érzékelni.

A gombafelhő 12 kilométeres magasságot ért el. Azonban így is még három hétig titokban tudták tartani, pontosan mi is robbant fel Új-Mexikóban, pedig még 180 kilométerrel odébb is törtek be ablakok a robbanás miatt, és az óriási villanást, illetve a füstfelhőt sem lehetett nagyon eldugni. A hivatalos magyarázat akkor úgy szólt, hogy egy lőszerraktár robbant fel a bázison, és bár senki sem sérült meg, előfordulhat, hogy a katonaság kitelepít néhány családot, ha a robbanásból visszahulló anyagok veszélyeztetik őket.
A beszámolók szerint sokan azt hitték, hogy a hatalmas erejű, fényes gömb a Nap volt.

Radioaktív ékszerek….

A robbanás következtében cseppfolyóssá olvadt a sivatag homokja, amiből a lehűlés után, óceánzöld, enyhén radioaktív, üveg szerű anyag keletkezett. A tudósok lába jó eséllyel földbe gyökerezett amikor meglátták a detonáció után maradt krátert, mert az leginkább egy semmi közepén álló, változatos formájú zöld jádedarabokkal teli tóra hasonlított.
A keletkezett üvegszerű anyagot trinititnek nevezték el….

A trinitit néhány hét alatt felkapott anyag lett: a Párizsból indult világhírű ékszertervező, üzletét a háború előtt New Yorkba áthelyező Marc Koven előbb fülbevalókat, majd hajtűket, végül pedig egy atomot idéző brosst készített belőle, hirtelen bedobva azt a luxusékszerek világának középpontjába.

Számos híres modell, illetve híresség – többek között a brosst megrendelő, az Üvöltő szelek Cathy-jeként élete alakítását nyújtó Merle Oberon – mutatta meg magát bennük, így a kevésbé tehetős emberek is szükségét érezték egy hasonló ékszer beszerzésének.

Nem volt nehéz dolguk, a területre ugyanis két napig bárki bemehetett, de a következő hónapokban is igen gyengén őrizték a környéket, így százak, vagy talán ezrek elégíthették ki kíváncsiságukat, illetve a zöldes anyag utáni vágyukat. 1952-ben a hadsereg végül kitakarította a nem körültekintően lezárt zónát, a krátert pedig földdel hordták tele, a hangyákat mindez azonban nem érdekli, mert a mai napig tolják felszínre a zöld anyag apró szilánkjait. Az erre járó turisták ezreit az apró rovarok tehát ma is segítik abban, hogy egy darab történelemmel távozzanak, annak ellenére, hogy azok ellopása pénzbüntetéssel és börtönnel is jár.

A trinitit-kereskedelem mindennek ellenére ma is folyik: a kémiai kutatásokhoz szükséges felszereléseket és anyagokat árusító United Nuclear-nál például már alig nyolcezer forintnyi dollárért megvásárolható egy töredékekkel teli, ujjnyi üvegcse, de ennek kétszereséért már akár egy tiszteséges méretű darabbal is gazdagodhatunk.
A ritkább példányok – így a bombát tartó torony megolvadt fémvázának egy részét is tartalmazó fekete, vagy a gyújtózsinór réztartalmát megőrzött vöröses darabok – ennél persze jóval magasabb árakon cserélnek gazdát.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

forrás:
Vincze Miklós – A divatvilágot is megrázta a világ első kísérleti atomrobbantása
Kolbert András – Amikor először kelt fel kétszer a Nap
wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *