A KIKELETI HÓVIRÁG

A KIKELETI HÓVIRÁG

A hóvirág az év (egyik) első virága, és a virág szimbolikában a remény jelképeként szorosan kapcsolódik a keresztény kultúrkörhöz is, hiszen a Paradicsomból kiűzetett első emberpár a vigasztaló hóvirágot látta meg elsőként. Ezenkívül a hóvirág Szűz Mária tisztaságát is jelképezi.
A kikeleti hóvirág latin neve Galanthus nivalis, annyit jelent, hófehér tejvirág. Egyes források szerint ez a név arra utal, hogy amikor megpillantjuk a kicsiny hóvirágot, olyan, mintha egy zöld kocsányon három tejcsepp hintázna.

A népnyelvben több elnevezést is használnak ahóvirágra, úgy mint árvavirág, tavaszika, hófehérke, gyócsé, hagymagyökerű fehér viola vagy gergelynapi virág.

Hóvirág a természetben…

A hóvirág az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Mintegy 75 faja és fajtája van, mind, mind fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is.

A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk az üde és nedves lomberdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó menti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel, majd visszahúzódik, hogy a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével ismét előbújjon. A magjain található olajos függelékeket a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, ezzel segítve a hóvirág szaporodását.

Fontos tudni, hogy a hagymája akár halálos mérgezést okozó alkaloidokat tartalmaz! A mérgezés tünetei lehetnek a hasfájás, hányás, hasmenés, súlyosabb esetekben légzési és szívpanaszok.

Hóvirág “kitermelés” és a romló genetikai állomány…

A hóvirágot Európa-szerte veszélyeztetette a kereskedelmi célú gyűjtés, ennek következtében nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelye is sérült. A mutatós kis vadvirágot korábban aluljárókban, utcasarkokon előszeretettel árulták, általában a legszebb példányokat szedték le, így a megmaradt gyengébb minőségű, csúnyább hóvirágok szaporodtak, hasonló utódokat hozva létre.
Az igazi baj azonban az ipari méreteket öltő kitermelés volt: vállalkozók munkagépekkel gyalulták le a termőhelyek földjének felső rétegét, hogy hagymák tízezreit nyerjék ki, amiket aztán exportáltak, elsősorban Hollandiába. (A hagymák később többek közt nálunk is kereskedelmi forgalomba kerültek, kiváló minőségű import áruként reklámozva.)

2005 óta védett növény!

2005 augusztusában a természetvédelmi törvény 2001-es módosítása értelmében a vadon élő hóvirág (Galanthus) “természetvédelmi szempontból jelentős növény fajjá” lépett elő.
Az oltalom a virágon túl a hagymájára is kiterjed.
Akár egyetlen szál hóvirág esetében a büntetés tízezer forint is lehet, nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása már természetkárosításnak számít ami már bűncselekmény.
A hóvirággal kapcsolatos ellenőrzéseket a közterület-felügyelők és a természetvédelmi őrszolgálat végzi.

Ültessünk kertünkbe hóvirágot!

A növény szerelmesei természetesen saját maguk ültethetnek hóvirághagymát: kertészetekben, szakáruházakban kedvező áron kapható a nálunk nem őshonos, kerti hóvirág ezekre nem vonatkozik a fenti törvény.

Hóvirág legendája…

A „legenda” úgy tartja, hogy amikor Isten a Földet megteremtette, és télen színtelen hóval takarta be a tájat, a hó elindult magának színt keresni. De kire számíthatott volna a természetben, akitől színt kérhetett volna ilyenkor? Egyedül a hóvirágot szólíthatta meg, aki ezt mondta neki:
– Ha tetszik Néked a fehér kabátom, a tiéd lehet. – Így kapott a hó eztán fehér színt, a hóvirág pedig oltalmat a hótól.

2017-ben a hóvirág volt hazánkban az év vadvirága.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
ecolounge.hu
agroforum.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *