SZENT PATRIK, ÍRORSZÁG VÉDŐSZENTJE

SZENT PATRIK, ÍRORSZÁG VÉDŐSZENTJE

Az írek minden évben március 17-én tartják Szent Patrik ünnepét, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. Ez az írek nagy napja, ilyenkor minden az ünneplésről szól, és szinte mindenki hord valami zöldet. Pedig az ünnepelt színe a kék, nem is Patrik volt a neve, és 16 évesen rabszolgaként került az ír szigetre.

Szent Patrik Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Körülbelül 16 éves korában hazájában ír portyázók fogták el, és rabszolgának Írországba vitték magukkal, ahol juhokat kellett őriznie. Hat év után megszökött és Britanniába ment, ahol egy kolostorban lelt menedékre. Pappá avatásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés hatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Patrik írországi missziója páratlanul sikeres volt. Nemcsak a törzsfőket nyerte meg, hanem magát a népet is, amelyet a sziget legeldugottabb zugaiban is felkeresett. Az írek részéről szokatlan készséggel találkozott. Ennek a ténynek köszönhető, hogy Írország kereszténnyé válása vértanúk nélkül ment végbe.

A hagyomány szerint Szent Patrik a Szentháromság külön entitását és mégis megbonthatatlan egységét a háromlevelű lóhere példájával igyekezett megértetni az írekkel. Ezért lett a lóhere Szent Patrik napjának egyik központi szimbóluma. Eredetileg a kék szín tartozott Szent Patrikhoz, még van is ennek a színnek egy árnyalata, amit róla neveztek el. Aztán a történelem folyamán a gondolat, hogy a szent napján lóherét tűztek a gomblyukukba egy politikai eszmével, Írország függetlenségével is társult, így a zöld viselet az ezzel való szimpatizálást is jelentette, és szép lassan a zöld lett az ünnep uralkodó színe.
Mint minden szent életéhez, az övéhez is fűzödnek történetek csodákról. Az egyik ilyen szerint ő volt az, aki kiűzte a mérges kígyókat az ír szigetről, tudósok szerint azonban a jégkorszak utáni Írországban egyáltalán nem létezhettek kígyók. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.
Az 1903-tól 1970-ig érvényben lévő, erre vonatkozó írországi törvény alapján Szent Patrik napján, mivel vallási ünnepnap, az ország összes kocsmájának zárva kellett maradnia. Mikor 1970-ben nemzeti ünnepé nyilvánították, a bártulajdonosoknak is akadt ünnepelnivalójuk: kinyithattak a megszomjazó tömeg legnagyobb örömére.
Szent Patrik napja Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Newfoundland és Labrador kanadai tartományban munkaszüneti nap. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap. Nigériában – ahol az iskolákban ír papok tanítottak és terjesztették a keresztény hitet – iskolaszüneti nap, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak, lóherét tűznek a ruhájukra, vagy teljesen zöldbe öltöznek. Néhány éve már Budapesten is megrendezik a Szent Patrik-napi felvonulást.

A “modern” Szent Patrik napi ünneplést sokan kritizálják azért, hogy túlságosan elüzletiesedtek, és már nem a szent és munkásságának tiszteletéről szól.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

forrás:
euronews.com
Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *