A Household Division és a medvebőr kucsma

A Household Division és a medvebőr kucsma

Jaj, drága olvasó, ne ijedj, meg nem angolnyelvlecke következik. Hiszen lehet, hogy tavaly vagy azelőtt még Te is ott szelfiztél velük a Buckingham Palota előtt, csak éppen nem tudtad, hogy ez a hivatalos nevük. És nekik rezzenéstelen arccal kellett tűrniük az általad mókásnak tartott fényképezkedéseket.
Azt azonban a legelején tisztáznunk kell, hogy ők nem operettkatonák, nem biodíszletnek vannak egy kissé levendulaillatú uralkodócsalád köré állítva.
A brit hadsereg világszerte legjobban ismert egységei, “nyilvános arca”, a királynő ún. házi hadosztályát, a Household Divisiont alkotó lovas- és gyalogos ezredek. Ezeket az alakulatokat kifejezetten az uralkodó védelmére hozták létre. A ceremoniális kötelezettségeken kívül azonban szabályos katonai funkciókat is ellátnak. A díszgárdát adó ezredek katonái éppúgy helytálltak az öbölháborúkban, mint Boszniában, Koszovóban vagy természetesen Észak-Írországban, ne adj Isten Afganisztánban..
A díszelgés és a harckészség közti fontossági sorrendet az is mutatja, hogy mikor 1995-ben rendszeresítették az új, L85A1 típusú karabélyokat, voltak olyan hangok, hogy a testőröknél meg kellene maradni a régi típusnál, mert azzal látványosabban lehetett a fegyverfogásokat végrehajtani. Rövid vacillálás után azonban elvetették az ötletet és inkább a díszelgő mozdulatsort igazították a korszerűbb fegyverhez.
Mint a nevéből is látszik, a testőrség hadosztálynyi szintű katonai egység. Hét ezredéből kettő a lovastestőrséghez (Horse Guards), öt pedig a gyalogosokhoz (Foot Guards) tartozik. Persze a kerítés Angliában sincs bifsztekből, tehát ezek az ezredek ténylegesen csak egy-egy részben feltöltött zászlóaljból állnak kb. a létszám 40%-a teljesít aktív szolgálatot, a többi tartalékos.
Mind a lovas, mind a gyalogos testőrség II. Károly flandriai száműzetése alatt jött létre, az előbbi 1652-től, az utóbbi 1656-től számítja létezését. A mai szervezet a 90-es évek végén alakult ki és egészen a különböző speciális egységek megjelenéséig a Gárda képviselte a hadsereg elitjét. Sőt, nem csak a hadseregét: Eton, Oxford and the Guards – ez az öt szavas életrajz a második világháborúig elég volt a bemutatkozó társadalmi pozíciójának meghatározásához.
A brit hadsereg elismertségi sorrendjében a lovastestőrség ezredei, a Life Guards és a Blues and Royals állnak az első két helyen. Parádékon könnyen meg lehet őket különböztetni, a Life Guards piros, a Blues and Royals sötétkék kabátot visel a mellvért alatt
A hadosztály parancsnoksága a vezérőrnagy, vezérkari főnöke (általában ezredes), a dandárőrnagy (általában ezredes alezredes), a vezérkari kapitány, a vezérkari tisztviselő szertartása, a felügyelő hivatalnok és a helyőrségi őrmester . Ezenkívül mind a lovasságnak, mind a gyalogságnak megvan a maguk parancsnoki láncolata, csakúgy, mint az egyes ezredeknek.
Egyszerű, olyan angolosan egyszerű….

DE LÁSSUK A KUCSMÁT

A testőrség gyalogosegységei 1815, a waterlooi csata, a francia császári gárda legyőzése tiszteletére és emlékére viselnek medvebőr kucsmát. A jelenleg “forgalomban lévő” mintegy két és fél ezer süveg a kanadai fekete medve, az ursus americanus bőréből készült.
A brit nemzetvédelemnek foglalkoznia kell azonban a kérdéssel, mégpedig nem a fejdísz viselőinek panaszai, hanem az állatvédőknek a királynőt ostromló beadványai miatt. Legutóbb Yana Booth, a brit szépségkirálynő fordult levélben II. Erzsébethez a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) egylet nevében, a “világ legkegyetlenebb koronájának” nevezve a gárdisták fejdíszét, kérve, rendelje el megfelelő műszőrme használatát.
Mint Peter Dick-Peter alezredes a The Daily Telegraph napilapnak elmondta, már korábban megpróbálták szintetikus anyaggal felváltani a medvebőrt, de eddig nem találtak megoldást.

“Semmi nem működött. A kucsma nem tartotta meg a formáját, nem tudott ellenállni az időjárás viszontagságainak, nem tartotta meg a hagyományos színt, vagy pedig, előnytelen elektromos feltételek esetén a szőre meglepő módon égnek állt.”

A katonatiszt szerint Kanadában ritkítani kell a feketemedve-állományt, mert a túlszaporodás következtében a mackók veszélyessé válnak. A tisztek kucsmája a nőstény medve fényesebb és simább irhájából, míg a közkatonáké a hím durvább bőréből készül. Az üreges és ezért, a látszat ellenére meglepően könnyű medvebőr kucsma egyénileg testre, illetve fejre szabott és olyan tartós, hogy akár apáról fiúra öröklődhet.
A “karbantartást”, a kucsma kefélését, vizes törülközővel végzik. Szárítás céljából pedig seprű végére helyezve lógatják ki a laktanya ablakán a fejdíszt.

Köszönöm a figyelmet

írta és szerkesztette: Pester Béla

Forrás:
– en.wikipedia
– nol archivum
– lemil.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *