A SVÁJCI BICSKA

A SVÁJCI BICSKA

Az 1880-as években a Svájci Hadsereg felszerelte a katonáit olyan összecsukható zsebkéssel, amely az alapvető funkcióján kívül az akkoriban használt szolgálati fegyver szét- és összeszereléséhez is elengedhetetlen volt. Tartalmazott pengét, csavarhúzót, konzervnyitót és lyukasztót. Akkoriban egyetlen svájci késes cég sem rendelkezett elegendő kapacitással a megrendelt 15 ezer darab zsebkés legyártására, így a munkát a német Wenger vállalat kapta meg.

Karl Elsner svájci sebészeti eszköz gyártó elhatározta, hogy felveszi a versenyt a Wenger céggel …

Elsner 1891-ben elkészített egy fanyelű eszközt, ami egy pengét, egy csavarhúzót, egy konzervnyitót és egy ár szerű lyukasztót foglalt magában. Bár ez a kés még nem lett a svájci hadsereg hivatalos kése, de sok tiszt vett már magának ilyen bicskát.
1896 -ban nekilátott a bicska továbbfejlesztésének. Hamarosan sikerült megoldást találnia arra, hogy a markolat mindkét oldalába illeszthessen eszközt, azokat egyetlen rugóval összefogva, amely akkoriban igazi innovációnak számított. Ezzel a kis trükkel dupla annyi funkciót tudott egyetlen késbe sűríteni, mint azelőtt: egy kisebb penge és egy dugóhúzó is a bicska részét képezte már. 1897-ben a kést Svájci Tiszti és Katonai Sportkés néven szabadalmaztatta. Elsner vágya 1908-ban teljesült. A ő lett a svájci hadsereg másik hivatalos kés-szállítója, fele-fele arányban a Wengerrel. A két cég közötti versengés egészen 2005-ig tartott, amikor felvásárolták a Wengert, de mindkét márkanevet megtartották.

Viktóriából Viktorinox…

1909-ben került a késekre a svájci kereszt mint védjegy, Elsner a cégét pedig édesanyja emlékére Victoriának nevezte el.
A ma is ismert elnevezés csak 12 évvel később vált véglegessé, akkoriban fejlesztették ki ugyanis a rozsdamentes acélt az inoxot. . Elsner édesanyja nevének és a rozsdamentes acél elnevezésének összevonásából született a Victorinox elnevezés.
A második világháború után az amerikai hadsereg is nagy mennyiségben vásárol a késekből, ők ragasztották rá a svájci bicska elnevezést (Swiss Army Knife)

A svájci bicskának legalább száz hivatalos változata létezik, és sok helyen lelkesen hamisítják is….

Ma már van olyan kés amibe USB pendrive-ot építettek, akad olyan, amelyik tollat tartalmaz és világítás is kapcsolódik hozzá. De van MP3-lejátszós is.

A cég 25 millió bicskát gyárt évente, amit 150 országban árusítanak.
2001. szeptember 11-i terrortámadás komoly visszaesését okozott a vállalatnak mivel azóta az apró svájci bicskákat sem lehet felvinni a repülőgépekre. A támadást követő 14 hónapban 1,8 millió kést koboztak el a tengerentúli repülőtereken, amelyek többsége svájci bicska volt.
A világ 16 országában, köztük az Egyesült Államokban a svájci bicska hivatalos katonai zsebkés ma is.

Világ legnagyobb svájci bicskája…

Giant Knife nevet viselő óriási bicska 140 funkcióval bír, több féle vágó eszköz mellett iránytű is van benne. Vastagsága több mint 22 cm, súlya közel 1 kg. Az ára is tekintélyes 2150 dollár, nagyjából fél millió forint és a Wenger márkanév alatt fut. Kérdés mennyire praktikus a használata…

Szóval mit is adtak nekünk a rómaiak?

A svájci bicskák gyökerei egészen az ókori Rómáig nyúlnak vissza….
A svájci bicska előkelő történelmi előzményekkel rendelkezik. A cambridge-i Fitzwilliam Múzeum kiállítási tárgyai között találhatunk például egy olyan ókori római eszközt, amelyben egy kés, egy tüske, fogvájó, kanál és egy háromágú villa kapott helyet.
Kr. u. 201 és 300 között, tehát a 3. században készült eszköz vas és ezüst felhasználásával készült és egy katonáé lehetett.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
tiboru.blogrepublik.eu
svajcibicska.blog.hu
player.hu
victorinox.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *