A VILÁG LEGNAGYOBB KÖNYVE

A VILÁG LEGNAGYOBB KÖNYVE

Van egy alig 250 lakosú falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Aggtelek közelében, ez a település Szinpetri. Itt található a világ legnagyobb kézzel fűzött könyve.

A gigantikus kötet méretei döbbenetesek: 4,18 x 3,77 méter, a súlya 1420 kg. A 346 oldalas könyv betűi pedig tenyérnyi méretűek.
A könyv címe: Örökségünk – a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei. Megismerhetjük belőle az Aggteleki Nemzeti Park és a szlovákiai Domica tájegység természeti értékeit, barlangjait, állat – és növényvilágát, valamit épített örökségét.

A rekorder könyv megálmodói és megvalósítói Varga Béla és fia, a papírmérnök Varga Gábor, papírmalmot és egy múzeumot is létre hoztak. Az óriási könyv mellett a múzeumban látható Gutenberg nyomdájának másolata és egy régi biblia gyűjtemény is.

De térjünk vissza a rekorder könyvre…

A könyv lapjai egyetlen, nem ragasztott papírívből készültek. Másik különlegessége, hogy kódex kötéssel készítették el a kötet óriási testét. A fedlapok fából vannak a Borításukhoz Európában nem találtak megfelelő minőségű marhabőrt ezért azt Argentínából szerezték be. A teljes felület befedéséhez 13 marha bőrére volt szükség.
Zsanérokkal oldották meg, hogy a könyv nyitható legyen (ahogy Mátyás idejében a korvináknál és kódexeknél).
A könyvet bonyolult műszaki konstrukcióval lehet csak lapozni….
A majd 16 m2-es lapok hajtogatásához nyolc emberre van szükség akik évente egyszer-kétszer végig lapozzák a könyvet, hogy megakadályozzák a penészesedést.

A 2010-ben bemutatott könyvet a Guinness World Records is hivatalosan elismerte, erről tanúskodik a terem falán kifüggesztett eredeti oklevél. A korábbi rekordot egy denveri könyv tartotta, amelynek paraméterei: 2 méter 74 centi széles, 3 méter magas, súlya 252,6 kiló, 300 oldalas.
A könyvet kicsiben is el kellett készíteni, ez a Guinness egyik feltétele volt. 11 kiló 40 deka a súlyú könyv a nagy tökéletes kicsinyített mása.
Ajándék a bhutáni miniszterelnöktől…

Bhutáni a templomokban a szép buddhista könyveket jak farokkal tisztítják, mert az a port elektrosztatikusan magához vonzza. Varga Béla a bhutáni miniszterelnöktől kapott ajándékba a könyv tisztításához egy jakfarkat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
hu.euronews.com
legnagyobbkonyv.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *