AZÁLEÁS-VÖLGY

AZÁLEÁS-VÖLGY

Aki ellátogat a Zalaegerszegi Alsóerdőhöz egy igazi tündérkertben találja magát. Ezt a helyet először Doboskúti völgynek nevezték, de Róka és Kígyó völgyként is emlegették.
Az északi tájolású, szűk völgyben az 1960-as években egy elburjánzott akácos helyén alakították ki ezt a szabadon látogatható, arborétum jellegű erdőt. Különböző fafajok mellett leginkább az ide telepített azáleának köszönheti a hírnevét.

A csodálatos színekben pompázó azálea, más nevén rododendron vagy havasszépe, április végén, májusban borítja virágba a tájat. Érdemes többször is ide látogatni, mert az egyes fajták eltérő időben bontják a szirmaikat. Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, de ez az illat viszont az egész völgyet belengi.

Az Azeleás- völgyet Fatalin Gyula erdőmérnöknek köszönhetjük, aki a Jeli Arborétum példájára hozta létre ezt a páratlan szépségű parkot.
Az 1970-es években ebbe az egyedi mikroklímájú völgybe – a virágzó cserjék mellé – különleges fenyőféléket is telepítettek, mint például kolorádói jegenyefenyőt, mamutfenyőt, szerblucot, szitkalucot, európai és japán vörösfenyőt, simafenyőt, kaukázusi jegenyefenyőt, zöld- és kékduglászt, valamint különböző tujákat. A csemetéket Jeliből szerezték be. A hegyvidéki hangulatú környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.

Az Azeleás-völgy 2010-től a nagyközönség szavazata alapján elnyerte a “Zala megye természeti csodája” címet

A havasszépének is nevezett cserjék eredeti hazája Japán, India és a Himalája vidéke. Európába már évszázadokkal ezelőtt megérkezett, főleg a Brit-szigetek párás levegőjén nyílnak nagy tömegben a kertekben, és sokszor azokon kívül is.

A pompás „rododendronszurdokban” a növények szigorúan védettek. Sajnos vannak akik mégis gyűjtenek egy-egy csokorra való virágot, pedig a letépett azáleák perceken belül elhervadnak. Mások gyökerestől akarják elvinni a növényeket, pedig az sem működik, mert ezek a cserjék igénylik az itteni savanyú talajt és a hűvös, párás levegőt.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://zalaegerszegturizmus.hu/…/latnivalok/azaleas-volgy
https://www.zalaerdo.hu/…/termeszeti…/7/azaleas-volgy
https://kozelestavol.hu/azaleas-volgy-zala-megye…
képek forrása: zalaegerszegturizmus.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *