A VÉDETT ÓRIÁS TŐRÖSDARÁZS

A VÉDETT ÓRIÁS TŐRÖSDARÁZS

Májustól számíthatunk a hatalmas tőrösdarazsak megjelenésére amint a kertekben, parkokban egy korhadó fa vagy a komposzt közelében köröznek, néha tömegesen.

Fontos tudni, hogy ezek a félelmetesnek tűnő rovarok teljesen ártalmatlanok. Emberekre, a társ- és háziállatokra nem támadnak. Fullánkjukat csak a legvégső esetben használják védekezésre, ha más módon nem képesek elmenekülni. Szúrásuk nem veszélyes. Félénk állatok, érintésre, hessegetésre inkább odébbállnak, nem agresszívak, viszont kordában tartják például a cserebogár-szaporulatot!

Darazsak családjának legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is.

A tőrösdarazsak parazitoidok, a szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük (cserebogár, orrszarvúbogár, rózsabogár..). Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak lárvákat.

A nőstény tőrösdarázs felkutatja a korhadó fa anyagban, komposztban vagy talajban élő pajorokat szúrásával megbénítja azokat, és egy-egy petét ragaszt az oldalukra. A kikelő darázslárvák kezdetben a pajor testnedveiből táplálkoznak, később befúrják magukat a bőrük alá, és az egész lárvát belülről elfogyasztják. Később gubót készítenek, amelyben bebábozódnak, és a következő tavasszal már kifejlett darázsként kikelnek ki.
Ezek a rovarok nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal vagy a lódarazsakkal.
Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő tőrösdarazsaktól. Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de legyőzve félelmünket inkább örüljünk ha olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen “rajzást”, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

Az óriás tőrösdarázs védett rovar, természetvédelmi értéke 50 000
Ft/egyed!

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

https://qubit.hu/…/hogyan-kulonboztessuk-meg-a…
https://www.mme.hu/ne-feljunk-torosdarazsaktol?
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *