SOMLÓI TAPOSÓKÚT

SOMLÓI TAPOSÓKÚT

A Somló (Somlyó) egy 431 méter magas tanúhegy Ajkától 15 kilométerre nyugatra. Nevét a som cserje után kapta, ami egykor szinte teljesen beborította a hegyet.

A volt Auguszt-Dervarics féle romos présház udvarán találjuk a Somló legmélyebb, mintegy 80 méter mélyre ásott kútját, az úgynevezett Taposó (tipró) -kutat.
A 19. században épült és 1960 őszén rendbe hozott, fából ácsolt szerkezet a taposómalmok mintájára készült: a nagy kerékben taposó mozgással lehetett a kútból a vizet felszínre emelni.
A kút nagy taposókereke ma is áll a faházikójában, de a kút a két világháború között tönkrement mert az aknájába mindenféle hulladékot, szemetet szórtak és így használhatatlanná vált.

Az évszázadok során ilyen vízfelvonó szerkezetet használtak a hegyi váraink zömében de azok pusztulása után az ország egész területén csak ez az egy kútszerkezet maradt meg napjainkra.

A taposó kút felépítése és működése…

Faházikóban egy 3 m átmérőjű keményfából faragott forgódobot helyezkedik el. Ennek a forgódobnak a belsejében sűrűn deszkákat szegeztek úgy, hogy ha valaki a forgódobba belelépett – taposó vagy tipró mozgás­sal frissen lépegetve – (mint egy mókuskerékben) az egész dobot forgásba lendítette, így a dob meghosszabbított tengelyére fűzött kötélen lógó 40 literes vízzel teli vödröt, a felszínre emelhette. Mindezt a forgódob segítségével kizárólag láberővel oldották meg.

Az ehhez hasonló szerkezetek hajdanában igen elterjedtek voltak, például a bakonyi Bánd községben épen megmaradt fűrészmalom nagy kereke, vagy a sokat emlegetett taposómalmok technikai megoldásai is ehhez hasonlatosak.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
épitettemlekek.hu
Dr. Zákonyi Ferenc: A Somló útikalauza
fotókat Simon Zoltán készítette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *