A KÍNAI ATLANTISZ

A KÍNAI ATLANTISZ

Shi Cheng vagy más néven Oroszlánváros egy ősi Kínai város Zhejiang tartományban, melyet a Han-dinasztia alapított több mint 2000 évvel ezelőtt. Az Oroszlánváros nevet azért kapta mert az Öt Oroszlán hegy (Wu Shi) lábánál fekszik.
A városnak 5 kapuja és tornya, 265 boltíve van. Hat utcája 62 futballpályányi területen fekszik. A a pazar épületeket domborművek és faragványok sokasága díszít. Oroszlánok, sárkányok, főnixmadarak, gyönyörűen megörökített történelmi események, faragott lépcsősorok, érintetlen fagerendák.
Shi Cheng városa víz alatt fekszik, ezért olyan különleges, mert a víz megvédi a maradványokat az erős napsugárzástól, széltől és minden eróziótól.

Hogy került víz alá a város?

A kínai kormány 1959-ben egy vízerőmű és a hozzá tartozó gát építésébe kezdett, így létrehozva a Qiandao mesterséges tavat. Mindent elárasztottak vízzel, eltüntetve Shi Cheng több mint kétezer éves ősi városát.
A környéken közel 300 ezer ember élt, őket áttelepítették más helyekre, az erőmű dolgozói pedig nem tudtak az elárasztott városról, ezért egyszerűen elfeledkeztek róla, kiment a köztudatból.

A város a domborzati viszonyoktól függően 26-40 méter mélyen fekszik, épületei pedig meglepően jó állapotban fennmaradtak.
A terület elárasztásakor létrejött Qiandao-tó vagyis az Ezer sziget tava 573 négyzetkilométeren terül el. Ahol korábban több mint 1000 domb magasodott, most több mint 1000 szigetet található.

Az egykor virágzó város csak a 2000-es évek elején került újra a figyelem középpontjába. A tó mélyén megbúvó várost búvárok fedezték fel újra.
Nem véletlen, hogy azóta folyamatos az érdeklődés, és egyre többen szeretnék megcsodálni ezt a minden tekintetben páratlan látványt. 2011-től még tovább nőtt az érdeklődés kelet Atlantisza iránt, amikor a kínai National Geographic Magazine lélegzetelállító fotókat közölt a városról.
Az utóbbi időben egyre több hobbibúvár fedezi fel magának a kínai Atlantiszt.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

Wikipedia
ng.hu
képek: alanszter.blog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *