A HADIK KÁVÉHÁZ TÖRTÉNETE

A HADIK KÁVÉHÁZ TÖRTÉNETE

„Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki.” Ezekkel a szavakkal jellemzi a Hadik kávéházat Karinthy Márton író, Karinthy Frigyes unokája.
A Hadik kávéház a Budán a Bartók Béla út 36-38. szám alatt álló ház földszintjén található. Az épület tetőterében volt egy időben Csontváry Kosztka Tivadar műterme.

A kávéházat Seemann Károly nyitotta 1906-ban, más források szerint 1910-ben ( Saly Noémi irodalomtörténész, helytörténész kutatásai szerint 1911-ben)
A kávéház a megnyitása után tíz évvel kezdett fellendülni, amikor Kaiser Adolf és fiai átvették az üzemeltetést.
1922-ben kapta máig viselt nevét a közelben lévő Hadik laktanyáról.
Bár a pletykák szerint a kávé nem volt a legjobb volt, a Hadik mégis Budapest egyik értelmiségi központja lett..
A Nyugat első nemzedékének írói, többek között Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, és Füst Milán is gyakran megfordultak a Hadikban de a műveik jelentős részét is megihlette az egyedi hangulatú kávéház. Devecseri Gábor és felesége, Devecseriné Guthi Erzsébet, Déry Tibor, valamint Karinthy Frigyes műveinek is kulcsfontosságú motívuma a Hadik kávéház. Németh Andor egy teljes regényét ihlette meg a, Egy foglalt páholy története című művével állított emléket a Hadiknak. Karinthy itt írta meg a Tanár úr kérem című klasszikusát de agydaganatának első tüneteit is itt fedezte fel majd műtétje után itt írta meg az Utazás a koponyám körül első vázlatait.

1930-tól tíz éven át minden szerdán itt gyűltek össze a magyar írónők, 1936-ban megalapítva a Kaffka Margit Társaságot.
A kávéház a múlt század elején a pezsgő irodalmi életén túl még egy sakk-körnek is otthont adott, amelynek Karinthy Frigyes volt az elnöke. Az írókon, költőkön túl más ismert művészek, például festők, színészek is a kávéház gyakori vendégei voltak.

A Hadik kávéház részese volt egy botrányos történetnek….
Az eset 1938 januárjában kezdődött, amikor gróf Hadik-Barkóczy Endre és gróf Hadik Mihály a fővárosi törvényszékhez fordultak azzal, hogy
„a Hadik kávéház a Hadik grófok engedélye nélkül használja a Hadik nevet”.
Mivel a kávéház akkor már közel 30 éve működött, feltételezhető, hogy a grófok keresetét nem a felháborodás ihlette, hanem a pénzkeresési lehetőség. Pár héttel korábban egy Ritz nevű nyugalmazott postatanácsos a Ritz-Dunapalota szálloda tulajdonosaival próbálta meg ugyanezt eljátszani…
A Hadik kávéház tulajdonosai azzal védekeztek, hogy „a kávéház nevében a Hadik név a grófi rang elhagyásával szerepel, míg a Hadik grófok rangjukat mindig használják”, illetve azzal, hogy a „szomszédságában álló Hadik laktanyáról nevezték el”.

A Hadik a II. Világháború idején, 1940-ben bezárt és csak a következő évezredben 2010-ben nyitotta meg újra a kapuit. Az újranyitás keretében a kávéházat két részre osztották: a Hadik kávéház mellett működik a Szatyor Bár és Galéria, amely a Karinthy által Szatyornak elnevezett pince helyiségről kapta mai nevét.

2016 szeptemberében ismét megújult a Hadik, modernebb belsővel és gasztronómiai választékkal próbálja elérni a fiatalabb generációkat is.
A Hadik a 20. századi eleji irodalmi élet hangulatát kívánja feleleveníteni, míg a Szatyor bár, programjaival és kiállításaival a kortárs írók és képzőművészek alkotásainak ad otthont.
A kávéház változatos kulturális rendezvényekkel várja vendégeit: irodalmi estek, a kortárs filmművészet alkotásainak vetítése és kerekasztal-beszélgetés, valamint a fiatal költők körében egyre népszerűbb Slam Poetry estek is megtalálhatók a Hadik repertoárjában. A programokon való részvétel általában ingyenes, azonban a helyszín korlátozott befogadó képességéből adódóan előzetes regisztrációhoz kötött.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://funiq.hu/3332-hadik-h%C3%A1z-k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z?fbclid=IwAR1mh8wCaHAv1NMCTGF53mWVtAFphVcVf98RNE_R2ptP02JVL_Qd9tXESPA
http://budapest100.hu/house/bartok-bela-ut-36-38/
https://funzine.hu/hu/itt-kaveztak-budapesten-irodalmunk-nagyjai/
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *