“A PIÓCÁS EMBER”

“A PIÓCÁS EMBER”

“Nem segít itt már, csak a piócás ember!”
Mondta Regős Bendegúz

Az orvosi piócát már 3 ezer évvel ezelőtt használták gyógyításra, az egyiptomiak fejfájást kezelték így. De az ókori Rómában is előszeretettel alkalmazták. Középkor végére hallatlanul népszerű lett a módszer, ekkor köpölyözés helyett használták.

A 18 – 19. században élte második virágkorát a piócázás.
Magyarország igazi pióca nagyhatalom volt.
Hazánkat egykor 4 millió hektárnyi területen borította vizes lápos mocsár, kisebb nagyobb tavakkal nádasokkal. Ezeken a helyeken otthonosan mozogtak a pákászok, békászok piócások.
Piócák, népies nevükön nadályok gyűjtésére több módszer is volt.
A legegyszerűbb az volt, hogy a nadályszedők feltűrték a gatyájuk szárát majd bele álltak a vízbe, hogy a lábukra tapadjanak az piócák. Aztán sóval vagy meleg pipával leszedték magukról és egy edénybe összegyűjtötték a vérszívókat. Másik módszer szerint lovat állítottak a vízbe. Használtak még ladikot is piócázásra, csónak fenekére gyakran tapadnak a nadályok. Előfordult, hogy kukoricaszárat dobtak a vízbe, körülötte pedig felkavarták az iszapot. A menekülő nadályok a kukoricaszár levelei közé bújtak, így a növényt velük együtt emelték ki a vízből. Volt, hogy zsinegre kötött hússal fogták, és arról fejtették le a vérszívókat.
A begyűjtött piócák jelentős része exportra ment …
Franciaországban a 19. század elején vált igen népszerűvé a piócaterápia.

Francois Joseph Broussais sebészorvos volt Napóleon hadseregében. Nagyon hitt a piócák gyógyító erejében, olyannyira, hogy mindent ezzel kívánt gyógyítani. Olyan nagy számban fogyott a pióca, hogy Franciaország nem volt képes saját határain belül kiszolgálni az igényeket, ezért kénytelenek voltak piócát importálni, többek között Magyarországról. Ekkor a francia kórházakban évente 5-6 millió példányt használtak. Az élelmes kereskedők hamar kiépítették a szállítási útvonalakat. Napóleon hatmillió piócát vásárolt tőlünk a katonái gyógyítására.

Hatalmas üzletággá vált a pióca, ezért 1834-ben hoztak egy rendeletet amiben előírták a piócák összeszedésének és halászatának módját, de a rendelet kitért a tenyész helyekre és a szállítás módjára is.
A magyar piócákat Franciaországon kívül még Algériába, Amerikába, valamint a Földközi-tenger térségébe is szállították. A legjelentősebb pióca kereskedők Párizsban működtek, Hamburgban pedig elosztóhely volt.

Hazánkban is előszeretettel alkalmazták gyógyításra ezeket az állatokat.
Még a az 1930-40-es években sem volt ritka, hogy befőttes üvegben otthon tartottak piócákat. Magyar konyhára jellemző zsíros húsos ételek következményeként, főleg köszvény és gutaütés ellen „ragasztottak” magukra néhány nadályt, általában evés után. 1961-ig gyógyszertárban, orvosi receptre is lehetett kapni piócát.

A pióca üzletnek egyrészről a mocsarak lecsapolása és a folyók szabályozása vetett véget, eltűntek az állatok tenyésző helyei, másrészt sikerült szintetikusan előállítani a hirudint – amely a pióca hatóanyaga.
1960-as évek gyógyszeripara elnyomta a népi gyógyászat ősi tudását, de napjainkra ismét előtérbe került a pióca terápia, más néven hirudoterápia. Elsősorban olyan betegségeknél használják aminek a hátterében gyulladás, nyirokpangás, meszesedés áll. De hatékonynak bizonyul visszér, ödéma, lumbágó, ízületi gyulladás esetén is. A terápia lényege, hogy több piócát helyeznek a beteg testére, amikor a pióca elkezdi a vérszívást, nagy mennyiségben juttat hirudint a szervezetbe, ennek véralvadásgátló, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van.
A mikrosebészetben is alkalmazható az orvosi pióca. Amikor leszakadt vagy levágott testrészeket, például a kéz- és lábujjakat, a füleket stb. visszavarrnak. Az első mikrosebészeti alkalmazása a piócának 1985-ben történt. Egy ötéves gyermeknél, akinek a fülét egy kutya harapta le. A sebészek visszavarrták a szervet, de néhány nappal később teljesen elkékült a vérképződéstől – írta a The New York Times beszámolója. Miután nem sikerült kezelni véralvadásgátló szerekkel és apránként történő ürítéssel, Joseph Upton harvardi orvos két piócát tett a fülre, amely rögtön gyógyulni kezdett.

A klinikai orvostudomány véleménye még megoszlik a hirudoterápia hatékonyságáról.
Míg Magyarországon csak a hivatalos oklevéllel rendelkező természetgyógyászok gyógyíthatnak vele, addig Németországban gyógyszernek minősítették az orvosi piócát. Amerikában pedig az orvosi segédeszköz kategóriába tartozik.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://nyirokcentrum.hu/pioca-kezeles/
https://biopraktika.hu/visszajonnek-a-piocas-emberek…
https://avilagtitkai.com/…/a-regi-idok-embere…
https://nlc.hu/…/orvosi-pioca-magyarorszag-gyogyszer…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *