HUNGARIKUM A NÓNIUSZ LÓ

HUNGARIKUM A NÓNIUSZ LÓ

Napóleoni háború során, 1816-ban hadizsákmányként 10 ló került a mezőhegyesi ménesbirtokra, köztük egy Nonius nevű mén, aki a fajta névadója lett.
Nonius Senior 1816-tól 17 éven állt a tenyésztésben, ez idő alatt 368 kancát fedezett, amely fedezésekből született utána 79 mén és 122 kancacsikó.

A nóniusz név mára már fogalommá vált, hála a kor szakszerű tenyésztői munkájának. A fajta kialakulásában jelentős szerepe volt még az Európából összeválogatott kiváló kancáknak is.
1850-es évekre lett önálló fajta a nóniusz. Tenyésztésének fő iránya, egy a kor igényeinek megfelelően katonai hátas és tüzérhámos fajta kialakítása.

20. század elejére a nóniusz már kivívta magának a megbecsülést és hozzájárult a magyar lótenyésztés nemzetközi elismeréséhez.
A fajtát a két világháború megtizedelte, de az állomány nagy része szerencsére megmaradt.
Az 50-es, 60-as években átalakult a nóniusz eredeti használati módja. A katonaságnak megszűnt a ló igénye és a mezőgazdasági célú használat is visszaszorult. A tenyésztés inkább a lovassport irányába fordult, viszont az állomány mérete annyira megcsappant, hogy kezdett kritikus helyzetbe kerülni a fajta.

A 80-as évekre tovább csökkent a lóigény, tenyészetek nagy része megszűnt a tenyészkanca állomány pedig 500 egyed alá csökkent.
1989-ben a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a fajta tiszta vérben történő tenyésztését tűzte ki alapvető céljául. E következetes munka eredményeként a fajta törzsállománya napjainkra 900 kancára és 80 ménre nőtt, tenyésztői bázisát pedig 3 állami ménes és 300 magántenyésztő alkotja, de Magyarországon kívül Romániában, az Izvini ménesben és kis létszámban Szerbiában található még fajtatiszta állománya.

Tenyésztők célja a tradíciók megőrzése és a modern kor elvárásainak biztosítása. A fajtának két típusa alakult ki, az egyik a nagyobb testű, általában fekete mezőhegyesi, és a kisebb, szikárabb, többnyire pej színű hortobágyi. A sárga színű egyedeket nem törzskönyvezik.

A nóniusz munkakészsége páratlan. Kiváló igás és fogatló, ugró sportban is eredményes, de a nyugodt vérmérsékletének köszönhetően a hobbiló tartásban is kedvelt fajta.
A fajtát jelenleg megpróbálják könnyedebbé és gyorsabbá tenni, angol telivérek tenyésztésbe állításával (cseppvérkeresztezés). Ezek a nóniuszok már inkább megfelelnek a mai fogatsport követelményeinek.

Külleme…

A nóniusz legfőbb jellegzetessége a test nagyságával arányos, kissé durva félkos – esetenként kosfej. Nyaka – az arab és spanyol-nápolyi nagy befolyású ősöknek köszönhetően – magasan-, a telivérezett egyedeknél középmagasan illesztett középhosszú, olykor rövid, nem eléggé ívelt. Marja középmagas, izmos, telt. Háta hosszú, középhosszú, széles, jól izmolt. Fara elég nagy terjedelmű, enyhén lejtős, hossza nem éri el a félvér lovak farhosszúságát. Mellkasa dongás, kevésbé mély. Igás jellegének megfelelően szügye széles, igen jól izmolt. Ízületei terjedelmesek, inai szárazak. A hasonló testnagyságú és tömegű európai melegvérű fajták között a nóniusz rendelkezik a legszárazabb inakkal és ízületekkel. Lábhibák előfordulnak, ennek ellenére küllemében elég egyöntetű.

Méretei…

bottal mért marmagassága: 155-165 cm,
szalaggal mért marmagassága: 167-180 cm,
övmérete: 180-210 cm,
szárkörmérete: 22-24 cm.
Színe: pej, sötétpej, fekete.
Súlya:500-600kg

Hasznosítása…

Nyugodt vérmérsékletű, szilárd szervezetű kitartó igásló. Jelenleg elsősorban mezőgazdasági igásmunkára használják, de jobb ügető képességű egyedei a fogatsportban nemzetközi szinten is eredményesek. A rendészeti feladatok ellátása terén, a katonai díszelgésben is sikeresek.
Hobbicélú tenyésztésének terjedése is elképzelhető, hiszen küllemi tulajdonságai, belső értékmérői, más fajtáktól különálló származása erre alkalmassá teszi. A hobbi lótartásban a család mindenes lova lehet, hiszen kocsiban és nyereg alatt egyaránt jól használható.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
http://www.noniuszegyesulet.hu/a-noni…/a-noniusz-fajta/…
http://www.noniuszegyesulet.hu/a-noni…/a-noniusz-fajta/…
https://noniuszlovak.5mp.eu/web.php?a=noniuszlovak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *