A TITOKZATOS NAGY KÍGYÓ-HALOM

A TITOKZATOS NAGY KÍGYÓ-HALOM

Az USA Ohio államában található különleges ember alkotta építmény fejtörést okoz a régészeknek. Koráról és funkciójáról csak feltételezések vannak.
A Nagy Kígyó-halom (Serpent Mound) 381 méter hosszú, 6 méter széles és 1,2 méter magas, lekerekített oldalú, tekergő kígyót ábrázoló töltéshalom. A kígyó nyitott szájában mintha egy ovális tárgyat tartana, lehet ez a Nap vagy egy tojás. A kígyó a víz szimbóluma az élet egyik alapvető eleme, sok észak-amerikai indián kultúrában játszik fontos szerepet a kígyó, talán ez alapján az életet adó erőt szimbolizálja az építmény, de ez csak feltételezés.
Nem tudni pontosan kik emelték ezt a monumentális földművet, régészek leginkább az Adena-kultúrához kötik (körülbelül Kr. e. 500 – Kr. u. 200). Magából a kígyóból ugyan nem került elő tárgyi lelet, ami utalhatnak a korára, viszont tőle mindössze 122 méterre áll egy biztosan az Adena-kultúrához kapcsolódó kúpos sírhalom. A halomépítés mind az Adena-, mind a későbbi Hopewell-kultúrára jellemző volt. A újabb ásatások alapján azonban azt feltételezik, hogy jóval később készült, az i.sz. 1100-as évek táján, de kétséget kizáró bizonyítékot még nem találtak a keletkezésével kapcsolatban.
A kígyót kőből és agyagból építették, az alapanyagot az alakzat alatt található völgyből hordták fel, ami önmagában sem kis munka lehetett és komoly szervezetségre utal, ráadásul a méretéből adódóan csak a levegőből lehet teljesen egészében áttekinteni az alakzatot.
A földművet elsőként Ephraim George Squier és Edwin Hamilton Davis régészek mérték fel. Az adatokat 1848-ban az „A Mississippi-völgy ősi műemlékei” című művükben írták.
A felmérés a Washington D.C.-ben lévő Smithsonian Intézet megbízásából készült.
1886-ra a halmot kincsvadászok csúnyán megrongálták, ráadásul a talajerózió is megtette a maga hatását. Az a veszély is fenyegette, hogy beszántják és kukoricával vetik be a területet. Szerencsére a Harvard Egyetem Peabody Múzeumának munkatársa, Frederic Ward Putnam megmentette és helyreállította a kultikus műemléket.
A Nagy Kígyó-halmot 1900-ban állami parkká nyilvánították, és a látogatók számára egy kilátóhelyet létesítettek.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

https://zoldujsag.hu/a-nagy-kigyo-halom-45826
https://felfedes.hu/2015/08/18/nagy-kigyo-halom/
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *