MÁRIATÖVIS, NEM CSAK “ROSSZMÁJÚAKNAK”

MÁRIATÖVIS, NEM CSAK “ROSSZMÁJÚAKNAK”

Őszirózsák családjába tartozó a máriatövist (Silybum marianum) népiesen nevezik őszbogáncsnak, szamárkórónak, vagy boldogasszony tövisének.
Évszázadok óta használják gyógynövényként, elsősorban májvédő, májtisztító hatása miatt, melyet az orvostudomány is igazolt. Ajánlott még enyhébb emésztési panaszok kezelésre, és hatásos epehólyag-problémák gyógyítására is.
Hatóanyaga a silibinin segít megszüntetni vagy csökkenteni a különböző ártalmas anyagok okozta májszövetek elhalását, májzsugorodást, valamint elősegíti a máj regenerálódását. Gyulladás csökkentő hatását is leírták, antioxidáns tartalma pedig többszöröse az E- és C-vitaminénak. A silibinin gyilkosgalóca-mérgezés esetén jelentősen javítja a túlélés esélyét.

Növény leírása…

A máriatövis 0,60 – 1,70 centiméter magas, gyakran telepekben növő lágyszárú növény.
Zöld leveleinek erezete klorofill mentes ezért a úgy tűnik mintha a levelek márványozottak lennének. Lila (ritkán fehér) virágai egyesével a szár csúcsán helyezkednek el. Fészkes virágzatának külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alakú. Eredetileg a mediterrán térségből származó növényt már világszerte termesztik.

Felhasználása…

Gyógyászati célokra a máriatövis nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmazó termését használják.
A fogyasztása történhet a gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban kapható étrend-kiegészítők és tea formájában is. Gyakran társítják más növényekkel: gyermekláncfűvel, fecskefűvel, a benedekfű például képes felerősíteni a máriatövis hatását, így a májtisztítás folyamatában még erősebb.
Sztenderdizált kivonatából készült gyógyszerek a Silegon és a Legalon.
Máriatövis tinktúra (alkoholos kivonat) cseppenként adagolva fokozza az epe elválasztást és csillapítja a görcsöket.
Teaforrázata enyhe emésztési zavaroknál, és epeműködés zavarainál alkalmazható, valamint kiegészítő kezelésként májgyulladásnál, májzsugorodásnál, májcirrózisnál használják.
A máriatövisnek nem ismert semmilyen mérgező vagy káros mellékhatása.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://xn--mriatvis-8ya8s.hu/
https://herbaclass.com/hu/news/7/35/-rosszmajusag-kezelesere-mariatovis
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *