VILLA ROMANA A BALATON MELLETT

VILLA ROMANA A BALATON MELLETT

Festői szépségű Balaton-felvidéken, Veszprém és Nemesvámos között található Magyarország legnagyobb, látogatható római kori villagazdasága a Villa Romana Baláca.

1904-ben földművesek szántás közben bukkantak rá a római kori villa és birtokközpont maradványaira.
Balácán az egykori Pannónia provincia mediterrán hangulatú vidékén a rómaiak már az 1. században megjelentek. Baláca kezdeti kis birtoka 2.-3. században kiemelkedő gazdasággá nőtte ki magát és a 4. század végéig nagy léptekkel fejlődött.

A villagazdaság egy római kori farm volt, ahol az ott élő emberek állattartással, növénytermesztéssel foglalkoztak, emellett kézművesek is részt vettek a gazdaság életében.
A központi lakóépület és a hozzá tartozó gazdasági épületek 55 hektárnyi területen helyezkedtek el, napjainkban két hektár látogatható.
A gazdaság 10 hektáros belső magját, ahol a földbirtokos lakóháza és a gazdaság központi épületei álltak egy trapéz alakú kőfal veszi körül.
A romterület legimpozánsabb része a 2400 négyzetméteres lakóház a legnagyobb ismert pannóniai villaépület, méretére jellemző, hogy 20 mai átlagos családi ház elférne benne.
Az épületben találtak a régészek egy teljesen felszerelt 2. századi pincét is. A villa feltárásakor előkerült az ún. „vörös ebédlő” falfestmény, valamint négy mozaikpadló melyek közül három az eredeti helyén megtekinthető, a negyedik, közel 70 négyzetméteres darab a Magyar Nemzeti Múzeum Kőtárában található, de pontos másolata Balácán is látható.
A lakóházhoz fürdők, fogadóhelységek is tartoztak.
A kerítésen kívül, a háztól 500 méterre egy itáliai mintára épült római temetkezési hely (halomsír) áll melynek romjai ma is láthatók
A villagazdaság két épületét összekötő folyosón mutatják be a Veszprém megyében talált római korból származó faragott kövek kiemelkedő darabjait. A lapidárium (kőtár) egyik részében a temetkezéssel kapcsolatos emlékeket: sírköveket, szarkofágokat, a másik részben a hitvilághoz kötődő emlékekeket és a különböző építészeti elemeket, pl. oszlopokat, kerítéseket csodálhat meg a látogató.
Balácán 1976 óta folynak rendszeres régészeti feltárások. 1984-ben nyitotta meg a kapuit a régészeti park ahol átélhetővé válik a római kori életmód és lakáskultúra.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás
https://mnm.hu/…/tagint…/balaca/balaca-regeszeti-park…
https://www.facebook.com/groups/291691314674601
Wikipédia
Külső képek: Simon Zoltán fotói
Belső képek a Villa Romana Baláca facebook oldaláról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *