PORTUGÁL VÍZIKUTYA

PORTUGÁL VÍZIKUTYA

Talán mindenki tudja, hogy a portugál egy hajós nép, így az sem csoda, hogy a portugálok nemzeti kutyája egy vízikutya, portugálul cao de agua, a cao annyit jelent, hogy kutya az agua pedig vizet.
A portugál vízikutya eredete Észak-Afrikából indult és a mórokkal került Ibériába.

Évszázadokon át hű segítője volt a halászoknak. Mivel kiváló úszó, ügyesen vissza tereli a hálóból kiszökött halakat, kihúzza a hálót, vagy a vízbe esett tárgyakat vissza viszi a fedélzetre.
De itt nem áll meg a tudománya, telekommunikáció előtti időkben üzeneteket továbbított a hajó és a part között. A kutya kitűnő vízimentő is, már 1297-ben feljegyezték, hogy egy vízikutya kihúzott egy fuldokló matrózt a tengerből. A portugál hajókon hosszú utakat tettek meg ezek a kitűnő ebek a legénység állandó és elismert tagjaként.

A 20. század elején kezdődött a halászat modernizálása, így a vízikutya szerepe visszaszorult, létszáma drámaian megcsappant. Szerencsére akadt néhány tenyésztő akik megmentették a fajtát. Akkor lett világszerte ismert és népszerű amikor Barack Obama amerikai elnök és családja ezt a fajtát választott elnöki kutyának.

Portugál vízikutya megjelenése…

A kutyának gyakran hideg, tajtékos tengerben kellett úszni és tájékozódni ezért rendkívül erős robosztus izomzatú. Bundája sűrű és vízálló, ráadásul azon kevés kutyák közé tartozik amely nem hullajtja a szőrét, így az allergiások is tarthatják. Két szőr típusa van a fajtának: hosszabb hullámos a másik pedig rövidebb göndör. Színe fekete, fehér, csokoládébarna, vagy ezek keveréke.
Marmagassága 43-57 cm, súlya 16-25 kg. Feje viszonylag nagy, szeme barna vagy fekete, füle lelóg. Háta rövid, feszes, mellkasa mély, fara enyhén lejt. Végtagjai erőteljesek és izmosak. Farka a csánkig ér.

A portugál vízikutya jelleme, tulajdonságai…

A portugál vízikutya nagyon ragaszkodó, társaságkedvelő, mindenkivel barátságos,szereti a gyermekeket és rendkívül intelligens. Fajtársaival jól kijön és ha korán elkezdődött a szocializációja akkor más állatfajokkal is boldogan megfér. Mivel kiváló úszó és búvár, hajlamos a gyanútlanul úszkáló gazdit is partra húzni aggódó szeretete jeleként.
A vízikutya mozgásigénye igen nagy. Természetesen nagyon szeret úszni. A legnagyobb élvezet a számára az, ha botot vagy labdát dobálnak neki a vízbe, és ő visszahozhatja azokat. A testmozgás minden formája megfelel a számára, a póráz nélküli hancúrozástól a futásig. Ha a szabadban eleget mozoghat, a lakásban többnyire nyugodtan viselkedik. Ha viszont sokáig egyedül van, vagy nem mozoghat eleget, akkor nehezen kezelhetővé válik.
Portugál vízikutya könnyen tanul, munka közben képes önálló döntéseket hozni, minden helyzetben feltalálja magát, de az utasításoknak engedelmeskedik. Találékonyságán múlott a halász napi sikere, de sokszor a kutya és gazdája élete is. A portugál vízi kutya mindemellett élénk és mókás, ideális jelzőkutya, és mivel számára legfontosabb gazdája és családja, fokozottan figyel rájuk.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Portugal_vizi_kutya-726
https://kutyafajtak.hu/portugal-vizikutya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *