FALABELLA A VILÁG LEGKISEBB LÓFAJTÁJA

FALABELLA A VILÁG LEGKISEBB LÓFAJTÁJA

Sokan tévesen a pónik közé sorolják, valójában a falabella törpeló, olyan mint egy melegvérű ló kicsinyített mása.
Dél-Amerikából származó miniatűr ló eredetét a spanyol hódításig lehet visszavezetni, a fajta kitenyésztését az argentin Falabella család vette kézbe a 19. században. A fajta kialakítását azonban titokként kezelik. Feltételezések szerint a kiinduló állományt egy helyi fajta a criollo adta, és e törpe változat egy kisebb ménesben alakult ki valószínűleg egy mutáció következményeként.
Mások úgy vélik, hogy különféle pónik és arab lovak adták a nemesítés alapját.

A falabella nem csak a legkisebb de a legdrágább lovak közé tartozik, és minél kisebb, annál drágább. Fajta leírása szerint 86 cm-nél nem magasabb, de alig 50 cm-es egyedek is akad közöttük, az átlag 70-78 cm. Súlyuk 20-50 kg.
A legkisebb, Little Pumpkin falabella mén 1973-ban született, magassága 35,5 cm, súlya 9 kg.

Megjelenése…

A falabella lovak végtagjai finomak, és kifogástalan vonalúak. Két csigolyával, és két bordával kevesebb van csontvázukban, mint a normál lovakéban és pónikéban. Kis fej, széles homlok jellemző rájuk, a fülek kicsit hosszabbak, mint a shetlandi pónié. A lapocka meredek, a hát és a hátulsó láb jól formált. A puha végtagokban kevés a csontozat, és az elülső lábak kissé X állásúak, a hátulsó lábak gyakran gacsosak, a paták meredekek. A sörény és a farok nagyon telt. Minden szín megtalálható, a foltosak, és az appaloosa is. Marmagassága általában a 78 cm-t nem haladja meg. A csikók nagyon kicsik, a felnőttkori magasságukat 2 éves korukra érik el.
Elragadó hobbiállat, roppant értelmes és barátságos jószág…
Lovaglásra természetesen nem használhatók, legfeljebb mini kocsi elé fogják be őket mert törékeny termetük ellenére 30 kg-ot is képesek elhúzni. De ez csak játék, teherhordásra senki nem vesz falabellát, viszon csodálatos hobbiállat. Szobatisztaságra is megtaníthatóak, így remek lakásban tartható társ, sőt létezik már néhány vakvezető falabella is. Hosszú életű patás jó tartás mellett akár 40-45 évig is élhet.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
http://www.lovasok.hu/index-archive.php?i=7676
https://garden-hu.desigusxpro.com/loshadi/falabella.html#i-3
http://friese-shire.hupont.hu/8/falabella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *