EDWARD S. TINGATINGA

EDWARD S. TINGATINGA

„A TINGATINGA segít, hogy a bennünk lakozó gyermek szemével lássuk a világot. Vicces, vidám, sokszínű” – írja Daniel Augusta, a Tingatinga Művészeti Társaság igazgatója. A tingatinga művészet Afrika vadvilágáról és kultúrájáról szól, különösen Tanzániáéról, ugyanis itt jött létre ez a művészeti stílus.
A tingatinga stílus a szülőatyjáról, Edward Said Tingatingáról kapta a nevét, aki 1932-ben született. Mivel Edward Tanzánia déli részén, egy kis faluban nőtt fel, a vidéki táj és a vadállatok biztosan nagy hatással voltak rá. Huszonévesen a jobb élet reményében elhagyta otthonát, hogy máshol keressen munkát. Később a fővárosba, Dar es-Salaamba költözött, és kertészként helyezkedett el. Esténként a művészi hajlamait a zenében és a táncban élte ki. Idővel híres előadóművész lett belőle.
1968 fordulópont volt Edward életében. Ott, a fővárosban kapott egy köztisztviselői állást a Muhimbili kórházban. Ekkor kezdte élénk gyermekkori emlékeit, érzéseit egy saját maga által alkotott művészeti stílussal kifejezni. Így jött létre a tingatinga művészet. Edward azonban nem tudott speciális ecseteket, színezőket, festékeket és más kellékeket venni. Éppen ezért olyan anyagokat használt, melyeket a helyi vaskereskedésben is megkaphatott. Festék gyanánt a biciklikhez használt zománcfestéket vett, a „vászna” pedig egy farostlemez volt, melynek fényes, sima felülete ideális alap a tingatinga képek készítéséhez.
A festési stílusa rendkívül egyszerű volt. Csupán egyetlen élénk színű afrikai állatot ábrázolt karikatúraszerűen, háttérnek pedig mindössze egy vagy két színt használt. Nem festett a képre tájat, sem semmilyen más részletet.
Edward megengedte néhány családtagjának és közeli barátjának, hogy figyeljék festés közben. Kis idő elteltével jó néhányan közülük a „tanítványai” lettek, és a stílusa egyre népszerűbbé vált.
A tingatinga művészetet már a kezdetektől a vibráló színvilág, a leegyszerűsített formák és az éles kontúrok jellemezték. Évek múltán azonban a stílus fejlődött: az alkotásokon ma már több minden van, és részletesebben ki is vannak dolgozva. Sőt néhány művész teljesen betölti a képet emberekkel, állatokkal vagy más elemekkel.

A tingatinga művészek számára a sokféle afrikai állat és növény kimeríthetetlen tárháza az ötleteknek: antilopok, bivalyok, elefántok, zsiráfok, vízilovak, oroszlánok, majmok, zebrák, madarak, halak, fák, virágok. Különösen az élénk színű állatokat és növényeket kedvelik. Az egyik népszerű háttér Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró, mely Tanzánia északkeleti részén fekszik.
Ezenkívül a modern tingatinga művészet megörökíti az afrikai embereket, és a kultúrájukat is bemutatja. Lehet, hogy egy festmény azt ábrázolja, hogy milyen egy forgalmas nap a piacon, esetleg betekintést enged egy helyi kórházba, vagy egyszerűen csak a mindennapi falusi életbe.
A tingatinga művészet a születése óta lehetővé teszi, hogy a művészi hajlammal megáldott afrikaiak kifejezzék magukat, ugyanakkor remek lehetőséget ad nekik a jövedelmük kiegészítéséhez. Sőt, Dar es-Salaamban a tingatinga művészek egy festőegyesületet is alapítottak. Vannak köztük olyanok, akik mind a mai napig biciklifestékkel dolgoznak. Ha Edward Tingatinga még élne (1972-ben halt meg), láthatná, hogy az általa létrehozott művészeti stílus mennyire népszerű lett. Ez biztosan az ő arcára is mosolyt csalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *