ZSOLNAY CSEMPÉS HÚSBOLT

ZSOLNAY CSEMPÉS HÚSBOLT
A kis Mester utcai hentesüzlet sokáig büszkélkedett a legrégebben működő húsbolt címmel.
A gyönyörű Zsolnay csempés üzlet 2020 decemberében bezárt, de az ígéretek szerint nem örökre. Az épület mögötti üres területen társasház épül de a húsboltot szerencsére nem bontják le, hanem a felújítás után ismét megnyitja kapuit a több mint 100 éves üzlez.
A hentesboltot 1903. október 4-én nyitotta meg Brauch Ferenc aki az édesapja foglalkozását vitte tovább.
Ferenc 13 évesen már Pozsonyban Manderla András szalámigyárában tanulta a hentesmesterséget, majd bejárta Ausztriát és Németországot, hogy minél többet megtanuljon a húsiparról. Hazatérve egymás után nyitotta az üzleteket, később a gyárat is. 1897-ben megnyílt Központi Vásárcsarnoknak Ő volt az első bérlője.
Az 1900-as évek elején már elismert alakja volt a szakmájának. Az igazi ínyenc hírében álló Krúdy Gyula egyik novellájában név szerint is említi Brauch Ferencet.
1902 elején vásárolta meg a Mester utca 29-31. szám alatt álló boltot a hozzá tartozó telekkel, ahol kolbász és szalámigyárat indított. Szerencsés volt a helyszín választás mert a Mester utca és környéke akkoriban hatalmas fejlődésnek indult, sorra nyíltak erre felé a vendéglők és kávéházak. De a közelben vágóhidak és élelmiszergyárak is voltak.
Az üzem hivatalos megnyitóján kétezer meghívott vendég a helyben készült Brauch-féle kolbászokat és hurkákat kóstolhatta meg. A gyár bármilyen fajta hústermék előállítására alkalmas volt, de elsősorban kolbászt és sonkát gyártottak.
A megnyitó ünnepségen a közönség megcsodálhatta az üzlet falait borító, zöld-fehér színű mázas pirogránit Zsolnay csempéket. A csempékre igényesen megtervezett, az üzlet profilját kiemelő díszítőrajzok szecessziós stílusban készültek. Van közöttük egész disznó, disznófej, sonka ábrázolás és sok virágmintás alkotás is.

Brauch Ferenc az 1930-as években a fővárosi húsos szakma megkerülhetetlen alakja lett.
Több szakmai szervezetben is tevékenykedett. 1932-ben Brauchot a földművelésügyi miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselőjeként az Országos Állategészségügyi Tanács tagjává nevezte ki. Ekkor közel 150 embernek adott munkát, tisztes megélhetést.
A családi vállalkozás sikerének az 1952-es államosítás vetett véget. Hentesboltjai a Budapesti Húsipari Vállalat tulajdonába kerültek. A Mester utcai gyárban először az Üzemélelmezési Vállalat, 1953-tól pedig a Gyermekélelmezési Vállalat folytatta a munkát.
Nem volt elég, hogy elvesztették mindenüket, még kitelepítéssel is sújtották a családot. Brauch Ferencet és feleségét Bodrogkisfaludra, fiukat, Brauch Károlyt Bodrogkeresztúrra telepítették.
Csak 1953-ban egyesülhetett újra a család, ekkor Gödre költöztek Brauch Ferenc ott hunyt el 95 éves korában 1963-ban.
Szerencsére a Zsolnay-csempékkel díszített Mester bolt üzlet megmaradt. 2001-ben műemléki védettséget kapott üzlet sorsa sokáig bizonytalan volt.Igaz ugyan, hogy 2020. december 31-én bezárt, az akkori bérlők új helyszínen folytatják az árusítást.
Az épület mögött található hatalmas területen társasház épül, de az üzlet megmarad, felújítják, a Zsolnay csempéket is. Nagyon érdekes,, hogy a csempéket még régi módszerrel, fugázás nélkül, szorosan egymás mellé rakták fel a falra. Az akkori mesterek olyan jó munkát végeztek, hogy a csempék nagy része azóta is stabilitással fekszik a falfelületeken. Ezért azokat a felújítás során el nem fogják elmozdítani – leszámítva a sérült darabokat, melyek közül van, amit restaurálnak, és van, amit újra le kell gyártani.
Bízzunk benne, hogy az ingatlanfejlesztők állják a szavukat mert a hentesüzlet nem csak a legrégebbi, több mint száz éves húsáruda volt a fővárosban, de máig fennmaradt belső díszítésének, az egykori húsárusításhoz szükséges kiegészítőknek köszönhetően az egyik legszebb is.
írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
https://multmento.blog.hu/2013/01/18/egy_zsolnay_csempes_hentesuzlet_bemutattatik
https://welovebudapest.com/cikk/2021/1/14/budapest-legregibb-zsolnay-csempekkel-diszitett-hentesuzlete-nem-vesz-el-csak-atalakul
https://pestbuda.hu/cikk/20210107_bezart_budapest_legregebbi_hentesuzlete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *