SABĂU -TRIFU CRISTINA képző- és egyházművész

SABĂU -TRIFU CRISTINA képző- és egyházművész

Sabău -Trifu Cristina Szatmárnémetiben született.
1985-ben a kolozsvári „ION ANDREESCU” Vizuális Művészeti Akadémia textil szakán szerzett oklevelet, ezzel párhuzamosan Miklóssy Gábor festőművész magántanítványa volt.

Már egyetemi évei alatt kísérletezett liturgikus tárgyak megtervezésével. Magánkezdeményezésként 1986 óta szentélyberendezéseket tervez, liturgikus ruhákat készít és oltárképeket fest.

1991-től szabadfoglalkozású művész, liturgikus- és szakrális képzőművész, későbbiekben az üvegfestészettel is foglalkozott.
22 éven át Kolozsváron élt és alkotott. Jelenleg szülővárosában folytatja tevékenységét.
Munkái megtekinthetőek Erdély-szerte, de több európai városba is eljutottak.
2019. megtervezte és kivitelezte azt a liturgikus ruhát amit Ferenc pápa viselt Csíksomlyón a romániai pápalátogatás alkalmával.

Sabău -Trifu Cristina képzőművész és egyházművész méltatása:
„Az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága Díjjal Budapesten kitüntetett művésznő a szakrális képzőművészet terén kifejtett tevékenységével járult hozzá az erdélyi kultúra fejlődéséhez. Munkáit, melyek számát már felsorolni is nehéz, a hit, a béke, a harmónia jellemzi legjobban. Beszélgetéseink során jogosan tevődött fel a kérdés, hogy „lehet-e szárnyalni keretek között?”.
Alkotásait a formai leegyszerűsítés, szigorú rajzbeli és kompozicionális fegyelem és az Istenimádásnak, minden vonáson átsuhanó, minden ábrázolt alakból szelíden kiáradó bensősége jellemzi. A művész birtokában van a technikai tudásnak, a legmagasabb szakmai ismereteknek. Ezt tükrözik oltárképei, keresztúti képsorozatai, festett ablakai, ikonosztázionjai, amelyek közül kiemelném a Szatmárnémeti Szent Péter és Pál görög-katolikus templomban találhatót, magas művészi színvonala, különleges értéke miatt.
A művésznő által alkotott minden tárgy tele van szimbólumokkal, nemcsak gyönyörködtet, hanem mindenik üzenetet hordoz.
Templomberendezési tárgyait, melyeknek a modern templomokhoz kell igazodniuk, műépítész férjével, Lucian Sabău-Trifuval együtt álmodja meg. Azokat a leegyszerűsített forma, mondhatni puritánizmus jellemzi, de minden darab forrása a természet. Egyeseken fellelhető a szecesszió izgalmas formavilága is.
Külön meg kell említenünk a csodálatos miseruhákat. Ezeknek alkalmazkodniuk kell a liturgiához és a liturgikus térhez, hiszen a miseruhák kinézetére is vannak szabályok.
A liturgia fontos része a mozgás és a ceremónia szépségéhez hozzátartozik az is, ahogyan a fény mozog a textílián. A szent ruhák szépségét és nemességét nem a díszítések sokasága biztosítja, hanem a felhasznált anyag és annak szabása. A művésznő által alkalmazott díszítések olyan képeket, motívumokat, szimbólumokat szemléltetnek, melyek az ünnepre utalnak.
A liturgikus színek arra akarnak rávezetni, hogy ne csak futólag pillantsunk rájuk, hanem mélyedjünk el a színek sokatmondó üzenetében.
Én azt hiszem, hogy a szellem végül felemelkedik a formán, de azt tudom, hogy ez nem történik meg magától…” (Dr. Kiss Imola művészettörténész, Szatmárnémeti, 2017., A „ 33 Spirituális útvonal” című kiállítás megnyitó eseményén).

*
Fotó: Sabău -Trifu Cristina és alkotásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *