Takács Károly olimpiai bajnok sportlövő, aki megtanult bal kézzel lőni…

Takács Károly olimpiai bajnok sportlövő, aki megtanult bal kézzel lőni…

Takács Károly élete igazán filmbe illő.
1910 január 21-én született, már fiatalon katonai pályára lépett. A sportlövészetet a Honvéd Tiszti Sportegyletben kezdte.
Nem sokkal élete első nagy győzelme után, amikor Európa-bajnoki címet szerzett, 1938-ban, egy hadgyakorlaton felrobbant a jobb kezében egy gránát gyutacsa. A balesetben elvesztette a jobb kézfejét. A robbanás után felépült de rokkanttá nyilvánították viszont Horthy Miklós külön engedélyével mégis a hadsereg állományában maradhatott.
„Takács Károly ht. őrmesternek a tényleges szolgálatban kivételes kegyelemből való meghagyását engedélyezem” – ez állt a kormányzó levelében.
Takács Károly nem adta fel, megtanult bal kézzel lőni…
Balesete után egy évvel már a luzerni világbajnokságon az ötalakos gyorspisztoly csapat győztes tagja lett. 1940-ben a kisöbű sportpisztolyos versenyszámban magyar bajnok lett, bal kézzel.
A II. Világháború után- ahol front tisztként szolgált- hatszor nyert országos bajnokságot a budapesti Partizán Sport Klub, majd a Budapesti Honvéd versenyzőjeként.
Az olimpiákon…
Takács 1948-ban 38 évesen vett részt először olimpián. A háború miatt az 1940-es és ‘44-es olimpia elmaradt, 1936-ban pedig őrmesterként nem engedték indulni mert csak a tiszteknek adatott meg ez a kiváltság.
Az 1948-as londoni olimpián ötalakos gyorstüzelő pisztolyban ötvenkilenc induló közül 580 körrel, világcsúccsal olimpiai bajnoki címet szerzett.
Egy angol újságíró nem értette, hogy miért ballal fog kezet, azt gondolta, ez valami furcsa magyar szokás. Erre felvilágosították az illetőt, hogy Takács elvesztette a jobb kézfejét. Az újságíró ezután megjegyezte szerencse, hogy balkezes…Ekkor elmondták neki, hogy eredetileg jobb kezes lenne…
Négy év múlva a helsinki olimpián szintén ötalakos gyorstüzelő pisztollyal 53 indulóból 579 körrel megvédte olimpiai bajnoki címét. Mögötte az ezüstérmes a saját tanítványa, Kun Szilárd lett.
Takács Károly az egyetlen magyar olimpiai bajnok aki gyorstüzelő pisztolyban nyert és meg tudta védeni a bajnoki címét.
Az 1955-ös bukaresti Európa-bajnokságon, majd az 1958-as moszkvai világbajnokságon egyéniben hadipisztollyal és csapatban ötalakos sportpisztollyal bronzérmet szerzett.
Miután visszavonult az aktív sporttól haláláig a Honvéd edzője és a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia sportlövő tanára volt. Hivatásos katonaként alezredessé léptették elő.
1976 január 5-én halt meg.

“Tehetség a nemzeté, a szorgalom az enyém. Tehát ennek az olimpiai bajnokságnak csak az egyharmada az enyém, kétharmada a hazámé, Magyarországé. Azoké, akik hozzájárultak ahhoz, hogy én olimpiai bajnok lehessek.”
Takács Károly

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
http://olimpia.hu/takacs_karoly
Wikipédia
https://index.hu/sport/alapvonal/2016/03/05/takacs_karoly_tortenete/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *