A DUNAI GALÓCA

A DUNAI GALÓCA

Dunai Galóca (Hucho hucho) a pisztrángfélék családjába tartozó őshonos, sőt bennszülött halunk, ugyanis ez a faj a Duna vízrendszerében alakult ki. Korábban csak a Duna és mellékfolyóinak hegyi szakaszain élt, de már néhány más európai folyóban is sikerült meghonosítani, például a Rajnába, Rhone-ba, Visztulába és néhány észak Spanyol gyors folyású vízben. Más európai folyókba is próbálkoztak a telepítésével, sikertelenül.
Hazánkban a Dunában, Tiszában és a Drávában él, de sajnos nagyon ritka. Oxigéndús, hideg, gyors folyású vizeket kedveli.

Külleme…

Kifejlett egyedeinek testhossza 60-120 centiméter, mely ritkán a 150-200 centimétert is megközelítheti. Súlya elérheti a 30 kilogrammot, sőt van említés 50 kilós példányról is.
Teste erősen nyújtott, oldalról kissé lapított. Hát és farok úszója közt nagy méretű zsírúszó van. Testét nagyon apró pikkelyek borítják. Feje hosszú, enyhén lapított. Szája csúcsba nyíló, benne erős fogakkal.
Hátának színe barnástól a zöldesszürkéig terjed, oldalai világosabbak. Az oldalának felső részén egy vöröses, rezesen csillogó sáv található. Hasának színe fehéres. A fején és oldalán feketés, kerek pöttyök és kisebb pontok láthatók, melyek egy része félhold alakú.
A Dunai Galóca ragadozó, a fiatal egyedek gerinctelen állatokat és apróbb halivadékokat fogyasztanak, az idősebb példányok étrendje szinte kizárólag halakra korlátozódik.

Szaporodása, tenyésztése…

Ivarérettségét 4-5 évesen éri el. Revírtartó faj, azaz egy bizonyos területet véd és ott éli le életét. Március-áprilisban a nőstény az erős sodrású helyeken rakja le, testsúly kilogrammonként körülbelül 1000 darab, 4-5 milliméter átmérőjű, narancssárga színű ikráit. A kelési idő körülbelül 35 nap. Az ívás idején a hímek élénkebb színt vesznek fel, mint a nőstények.
A Dunai Galóca tenyésztése nem könnyű feladat a többi hal tenyésztéséhez képest jóval bonyolultabb. Az ikrákat folyamatosan megfelelő hőmérsékletű és sodrású, természetazonos vízben kell tartani.

A Dunai galóca hazánkban 1996-óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 forint!
Aki horgászként véletlenül találkozik dunai galócával, feltétlenül engedje vissza a vízbe! Ha módjában áll, mindenképpen készítsen róla fényképet, mérje meg a hosszát és testtömegét és az adatokat juttassa el a természetvédelmi hatóságnak!

***

Ökológiai katasztrófa történt 2021 július 27- én Szlovákiában, a Garam folyó középső szakaszán. Kevés magyar híroldal tudósított az esetről pedig a baleset hazánkat is érinti mivel a Garam Esztergommal szemben ömlik a Dunába.
A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát egy fermentációs hulladékot tároló zsák szerű tartályra. A tartály megsérült és a heves esőzés mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A első napi dög szedés eredménye 25 halfaj teteme, összesen 1,9 tonna súlyban. Sok védett és veszélyeztetett faj, csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák stb és felbecsülhetetlen számú ivadékok pusztultak el.
A Garam folyóban jelentős állományban élt a dunai galóca, sajnos a halpusztulás ezt a fajt sem kímélte.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://pecacsarnok.hu/dunai-galoca/
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_1831
https://www.termeszetbolond.hu/Magyaro…/Halak/Dunai-galoca
https://www.facebook.com/budapesthalai/posts/2330703920398917

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *