MATMÁTA, LUKE SKYWALKER OTTHONA TUNÉZIÁBAN, NEM A TATUINON

MATMÁTA, LUKE SKYWALKER OTTHONA TUNÉZIÁBAN, NEM A TATUINON
A Star Wars sorozat egyik leghíresebb helyszíne, (ahol a történet kezdődött) a tunéziai Matmáta városában található – Itt van Luke Skywalker Tatuinbéli, gyerekkori otthona.
Matmáta, a 7. századi város Dél-Tunéziában, Tunisztól 450 kilométerre található berber település. A város különlegessége nem a fekvésében hanem az építészetében áll. A területen elszórtan 700 darab, átlagosan 9 méter átmérőjű és ugyan ilyen mély gödör található. A település lakói nagyrészt ezekben jellegzetes, lakógödröknek a falába vájt barlanglakásokban laknak, melynek belső hőmérséklete télen-nyáron 20-22 °C. A gödrökbe, falba vert kampókra függesztett köteleken, vagy a földbe faragott lépcsőkön lehet lejutni.
A városka lakói, a matmáta nevű berber törzs tagjai a 7. században menekültek az arab hódítók elől a hegyekbe. Mivel az itt található homokkő jól formázható, ezért üregeket alakítottak ki, hogy könnyen elrejtőzhessenek a támadóik elől. A területen nagyjából 700 ilyen barlanglakás található, és közel 1800-an élnek bennük.
Bár 1961-ben megépítették Matmáta új városát, a barlangok lakói nagyrészt nem fogadták el a nekik felajánlott modern lakásokat, inkább maradtak a megszokott ősi otthonaikban.
A helyiek nagy része az idegenforgalomból él. Az ország üdülőterületeiről szerveznek ide túrákat valamint több lakógödröt komfortosítottak és szállodának rendeztek be. Az egyik ilyen hotel a Sidi Idriss, itt van a Csillagok háborúja egyik ikonikus helyszíne, Luke Skywalker gyerekkori otthona, a történet szerint a Tatuin bolygón. A forgatást szolgáló díszletek ugyan lepusztultak miután a stáb elhagyta a helyszínt, de 2000-ben A klónok támadása című második epizódhoz, ahol Anakin Skywalker hazalátogat édesanyját keresve, újjáépítették.
Azóta is állnak a díszletek, így a turisták látogathatják, és ehetnek azon az asztalon, ahol az ifjú Luke Skywalker reggelizett.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Forrás:

Wikipédia

erdekesvilag.hu

napnall.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *