A FLAMAND BAROKK

A FLAMAND BAROKK
A 16. és 17. században Észak-Belgiumban, Luxemburgban és Dél-Hollandiában kifejlesztett Flamand barokk festészet robusztus és részletes képeket mutatott be a világról. A stílus kialakítását az olasz reneszánsz és a flamand hagyományok ihlették, és Flandriát művészi jelentőségűvé emelte.
A flamand barokk festményeket különböző tematikus kategóriákra osztották, és a különböző művészek egyes területekre specializálódtak: portrék, történelmi festmények, bibliai és mitológiai témákat ábrázoltak.
A műfaj legismertebb festőművészei Paul Paul Rubens, Jacob Jordaens és Rubens tanítványa, Anthony Van Dyck. Portrék festmények műfaji életképes portrék lettek a flamand barokk festészet egyik jellemzőjévé. A családi portrék később népszerűvé váltak a 17. században. Peter Paul Rubens a karrierje korai szakaszában találkozhatunk velük és a befolyása látható tanítványának, Antony Van Dyck alkotásain is. A vallási témákkal foglalkozó festmények is kiemelkedő szerepet játszottak számos flamand barokk festményben. További téma, a a mindennapi élet ábrázolása, mely többnyire az alsó osztályok életét mutatja be.

zene: www.bensound.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *