RUBIN ÉS A ZAFÍR, VAGYIS A KORUND

RUBIN ÉS A ZAFÍR, VAGYIS A KORUND

A drágakövek természetben előforduló ásványok, melyek szépségükkel, ritkaságukkal és keménységükkel vagyis időtállásukkal elnyerték az emberiség tetszését, nem ritkán rajongását. A drágakövek tanulmányozásával a drágakőtudomány a gemmológia foglalkozik.
A korund az oxid ásványok közé tartozik. A tiszta korund színtelen és áttetsző, ezt nevezik leukozafírnak, viszont különböző anyagok hatására elszíneződhet. Ha vörös akkor rubin, minden más színű változata a zafír. Zafírnak van egy ritka rózsaszínes-narancssárgás árnyalata aminek az elnevezése padparadsa.

A korund név a tamil kurundam szóból származik, de a szanszkrit nyelvben is megtalálható kuruvinda alakban. Jelentése ólmos föld vagyis a mai használatban rubin.
A korund a gyémánt után a legkeményebb ásvány. Nagy keménysége miatt tartós és ellenálló drágakő. Az ékszerészeti célra nem alkalmas köveket az ipar használja fel. Azonban az egyes fajták között is különbség van, de a különböző lelőhelyekről származó korundok sem egyenlő keménységűek. A zafír valamivel keményebb a rubinnál, de a zafírok között a Srí Lanka-i keményebb, mint a kasmíri.

A különböző korundfajták vegyileg azonos összetételűek, a különbséget közöttük a szín teszi, amit szennyezőanyagok idéznek elő. A zafír színét a titán, a rubinét pedig minimális mennyiségű króm okozza. Mindkét drágakő tartalmaz vasoxidot.
A zafíron, de a rubinon is gyakran sajátságos fényjelenség látszik, ami különösen domborúan csiszolt felületen jut igazán érvényre. Az ilyen köveket zafír macskaszemnek, illetve rubin macskaszem hívják (aszterizmus). A csodálatos jelenséget a kő belsejében található különböző zárványok adják. Az aszterizmus jóval gyakoribb a zafírok között.

Rubin…

A rubin legfontosabb termőhelye Mianmar (régen Burma). Anyakőzete durva szemű, fehér mészkő, viszont magában az anyakőzetben ritkán találnak rubint. Túlnyomórészt a közetből kimosódott és a víz által elszállított hordalékanyagból nyerik az értékes köveket. A sárgás- vagy barnás színű homokos, agyagos málladékban a rubin mellett zafír, továbbá spinell, cirkon, turmalin, topáz, gránát és krizoberill is előfordul. A legtöbb kő színe kissé az ibolyásba hajlik a legértékesebb galambvér-vörös kövek viszonylag ritkák.
Az anyakőzetben előforduló rubinok felülete sík lapokkal határolt, az élei élesek, míg a mészkőből kimosódott és tova hordott kövek felszíne többnyire erősen gömbölyödött..
A teljesen hibátlan drágakövek általában nem nagyok átlagosan 6-9 karátosak.
(egy karát 0,2 gramm).
Híres nagyméretű rubinok uralkodók koronaékszereibe, indiai fejedelmek kincstárába vagy különböző múzeumokba kerültek. Sok szép rubin van a francia koronakincsek között, továbbá az American Museum of Natural History Morgan-gyűjteményében is, ahol többek közt egy 45 karátos burmai rubin is látható.
Több régi híres kőről is bebizonyosodott, hogy nem rubin. Például III. Gusztáv svéd király galambtojás nagyságú híres köve, amelyet II. Katalin orosz cárnőnek ajándékozott és így az orosz korona kincsek közé került, valójában turmalin.
Híres rubin lelőhelyek találhatóak még Thaiföldön, Srí Lanka szigetén, Brazíliában, Madagaszkáron, Oroszországban az Urál-hegységben.
A rubint legtöbbnyire drágakőnek csiszolják, de kedveltek a lépcsős és vegyes csiszolású táblakövek is. Indiában a rubin csiszolásánál is azt tartják szem előtt, hogy a kő minél kevesebbet veszítsen súlyából, és emiatt sokszor elég szabálytalan alakot adnak neki.
A tiszta galambvér színű, teljesen hibátlan, elsőrendű rubin már a múltban is a legértékesebb drágakő volt. A rubint nemcsak az ókorban becsülték nagyra, hanem a középkorban is.
A világosabb vagy túl sötét, kékes, ibolyás, sárga vagy barnás árnyalatú, továbbá egyenlőtlen színeloszlású, nem teljesen átlátszó, zavaros és foltos belsejű, vagy repedéses kövek aránytalanul olcsóbbak.

Zafír …

Ázsiában másodlagos lelőhelyeken, ahol rubin található, szintén előfordul a zafír is, de nem egyenlő arányban. Míg a rubin elsőszámú lelőhelye Mianmar, a zafír nagyobb mennyiségben Thaiföldön található. A zafír tartalmú hordalék anyag homokos, vöröses színű agyag.
A zafír esetében kedvelt búzavirágkék színű bársonyos fényű kő, de sok az egész sötét, majdnem fekete zafír is.
Ismert zafír lelőhelyek Srí Lanka, az Egyesült Államok Montana állama, ausztráliai Queensland és Új-Dél-Wales.
Csiszolására ugyanaz érvényes mint a rubinra.
Mivel a zafír kiváló minőségű, nagy példányokban gyakrabban fordul elő, mint a rubin, ezért értéke jóval alacsonyabb annál.
Korund mesterséges előállítása…
Napjainkban már nagyobb mennyiséget állítanak elő belőle, mint amennyit a természetes lelőhelyek szolgáltatnak. Elektromos kemencében bauxitból, 3000 °C-on szintetizálható. A forgalomban lévő ékköveket, valamint a műszerek, órák tengely-csapágyaikén használt korundot is mesterséges úton állítják elő.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
http://www.kislexikon.hu/korund.html
https://www.gyemantgyuru.hu/gyemant/dragakovek
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *