GÜL BABA TÜRBÉJE

GÜL BABA TÜRBÉJE

Hazánkban a 150 éves török uralom nem múlt el nyomtalanul…
Budapesten a Rózsadomb, Duna felőli oldalában található Gül Baba síremléke, vagyis a türbéje. Az egyik legszebb török kori műemlékünk, egyben az iszlám kultúra legészakibb történelmi szent helye és az egyetlen működő zarándokhely a keresztény Európa területén.
Ki volt Gül Baba…?
Gül Baba bektasi dervis (harcos muszlim szerzetes) volt és 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett és Buda elfoglalásakor megsebesült. . A legenda úgy tartja, hogy a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban – a mai Mátyás templomban – halt meg. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. Gül Baba nevének jelentése: Rózsák Atyja s valóban, a dervis gyönyörű rózsáinak szépsége messze földön híres volt.
A Gül Baba sírja fölé 1543 és 1548 között építtetett türbét Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. (A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, turisták rendszeres úticélja.)
A 16. században Gül Baba tekkeszi néven kolostor épült a türbe mellé.
Miután 1686-ban az egyesített európai keresztény csapatok visszafoglalták Budát, a törökök kivonultak, Gül Baba síremlékét pedig a jezsuita rend átépítette keresztény kápolnává. Ekkor építették át a csúcsíveket: a szamárhátívek helyére félkörívek és kosárívek kerültek.
Barokk átalakítások alkalmával a kupolán lanterna (kis torony) épült amit mára már elbontottak. 1790-ig szolgált jezsuita kápolnaként, a rend feloszlatása után magánház lett belőle.
1861-ben Wagner János építész megvásárolta a telket amin a síremlék áll, majd mintegy 20 év alatt köré építette a nyaralónak szánt villáját.
1914 fontos évszám a türbe történetében, ugyanis ekkor nyilvánították műemlékké és kezdték meg a felújítását.
Barhucz Lajos antropológus vezette ásatáson, a türbe közepén egy idősebb, erős felépítésű, 164 cm magas férfi csontvázat találtak, amit Gül Babával azonosítottak.
II. Világháborús bombázásoktól a Wagner-villa falai megvédték. Ezután kisebb javítások következtek, de a komolyabb renoválásra csak az 1990-es években került sor.
Maga a türbe épülete nyolcszög alaprajzú, ólom borítású kupolával fedett, bejárata Keletre néz. Belső falát alaktalan homokkőből rakták, egyetlen építészeti dísze egy téglából készült szamárhátív sor volt. Padozata simára gyalult deszka , melyen turbánnal díszített nagy fakoporsó áll (1912-ben pótolták az eredetit.)
A 2018-as felújítás igazi, grandiózus turisztikai attrakcióvá változtatta a romantikus emlékhelyet, mely így sokat vesztett a meghittségéből. A türbe körüli teret teljesen átépítették, a rózsakertet kibővítették és monumentális, térkövekkel burkolt sétányt alakítottak ki. A bejárat előtti Gül Baba szobor mögé falat húztak, a kertben és a sétányon pihenőpadokat helyeztek el.
Az oszlopcsarnok alagsorában kávézót és egy több termes kiállítóhelyet alakítottak ki.
A kiállításon Gül Baba történetén túl a dervisek világát és az oszmán-törökök magyarországi jelenlétét mutatják be néhány korabeli tárgyon és diorámán keresztül.
A hagyomány szerint a 19. század végén Gül Babára emlékezve kapta a környék a Rózsadomb nevet is.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://kirandulastippek.hu/budapest/gul-baba-turbeje
https://szallas.hu/programok/gul-baba-turbeje-budapest-p4875
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *