A SÁRKÁNY SZEME

A SÁRKÁNY SZEME

Japán területén több mint 30 nemzeti park található, de a Towada-Hachimantai Nemzeti Park egy igazi különlegességgel bír.
Honshu, a japán szigetek legnagyobbikának északi részén, Akita és Iwate prefektúrák határán található Hachimantai vulkanikus eredetű hegység egyik platóján a tél elmúltával elkezd olvadni a Tükör-mocsár (Kagami-Numa).
A hegység 1200-1600 méteres magasságban lévő fennsíkjain több mint húsz kráter található, amelyek néha láncokat alkotnak, átmérőjük néhány métertől 180 m-ig terjed. E vulkanikus mélyedések többségét részben tavak vagy mocsarak töltik meg.
Ezek egyike a Tükör mocsár, amelyik a zord téli időjárás kezdetén befagy. Késő tavasszal viszont sajátos jelenség keretében kezd kiolvadni, amelyben szerepe lehet a fenékről felszálló kénes hőforrásoknak is.
A helyiek az érdekes formában kiolvadó mocsárhoz természetesen legendát is szőttek. Eszerint a régmúlt időben itt szeretett bele egy sárkánnyá vált fiú egy másik sárkányba és a szerelem hője olvasztja fel a mocsarat tóvá.
Képmellékletünk a Sárkány Szemének 2020. május 8 és június 24. közötti kinyílását mutatja.
írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
– wiki.org.fr.
– akita prefektura oldala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *