ERDÉLYI BORVIZEK

ERDÉLYI BORVIZEK

Székelyföld egyik természeti kinccse vulkáni utóműködésnek köszönhető számtalan ásvány és termálvíz forrás. A helyiek borvíznek nevezik az enyhén savanykás vizeket, ennek megfelelően a forrásokat pedig borkútnak.

A borvizek ízét és összetételét a gázfeltörés helyén lévő kőzetrétegek ásványi összetétele határozza meg. Székelyföldön található borvizek így rendkívül változatosak, szénsavas, bikarbonátos, kalciumos, magnéziumos, vasas, kénes, enyhén sós vizek a leggyakoribbak.
Székelyek évszázadok óta ismerik és fogyasztják a borvízeket, náluk ez a mindennapok itala. Az ásvány és termálvizek jótékony hatására és értékesítésére 18. századtól vannak levéltári adatok. A 19. században már virágzott a fürdőélet. Tusnádfürdő, Előpatak, Bodok, Málnásfürdő, Bálványosfürdő, Homoródfürdő, Maroshévíz, Korond, valamint Szejkefürdő az egész Monarchiában ismert és keresett üdülőhelyek, Borszék pedig nemcsak a fürdőélet egyik fontos központja volt, hanem a legnagyobb borvízértékesítő település is.
A borvizek és mofetták (szénsav-fürdők) jellegzetes elemei a székely kultúrának és természetnek.

Hideg gyógyvizek és termálvizek

A gyógyvíznek a 31 °C alatti hőmérsékletű vizeket nevezzük, míg az ennél melegebbeket termál – vagy hévíznek.
A gyógyvizeket kémiai elemzés alapján az alábbi csoportokba osztják…

Egyszerű szénsavas vizek…

Ezeket nevezik borvíznek, 1 liter vízben 0,6 grammnál több hidrogén-karbonát található. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógycélra is felhasználják.
Ilyen források találhatók Tusnád (Csíkszék), Borszék (Gyergyószék), Kovászna (Orbaiszék), Csíkszereda (Csíkszék), stb.

Földes, meszes vizek…

Főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok. Szintén a reumatikus betegségek gyógyítására, de ha szénsavat is tartalmaznak akkor szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használják.

Alkalikus vizek…

Nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmazó vizeket leggyakrabban ivókúrára használják. Gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. A legismertebb és leghatásosabb a málnásfürdői Mária-forrás gyógyvize, melynek vizét 1911-ben orvosi javaslatra a légcsőhurutos bántalmakban szenvedő Ferenc József császár is fogyasztotta.

Kloridos vagy konyhasós vizek…

Nátrium- és kloridionokat tartalmazó vizeket reumatológiai és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmazzák. Ivókúrában a nyálkahártyák hurutos, gyulladásos betegségeire is kedvezően hat. Ilyen források Korondon (Udvarhelyszék), Kovásznán (Orbaiszék) vannak.

Keserűvizek…

Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja. A glaubersós vizek még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtóhatásuk is közismert.

Vasas vizek…

A vasas fürdőkből a vas a bőrön át is felszívódik, de vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény. Homoródfürdő (Udvarhelyszék), Tusnádfürdő (Csíkszék) ismert a vastartalmú vizeiről.

Kénes vizek…

Ezek a vizek a ként, kén-hidrogén, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium-szulfid formájában tartalmazzák. A kénes fürdő erős hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége.

Jódos–brómos vizek…

Ezek a vize általában konyhasót is tartalmaznak, ezért alkalmasak reumatikus, nőgyógyászati, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Ivókúrában pedig a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre.
Ilyen források Kászonfeltíz (Csíkszék), Kászonjakabfalva (Csíkszék).

Radioaktív vizek…

Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak, többféle módon, fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. (Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított az ilyen vizeknek.)

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
Forrás: hu.wikipedia.org / erdelyinaplo.ro / termalfurdok.com
https://termalfurdok.com/erdelyi-gyogyvizek-es-hatasuk/
https://erdely7csodaja.ro/…/szekelyfoldi-borvizek-es…
https://www.erdely.ma/borvizforrasaink-regi-kepeken-cimkeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *