A HAVASI GYOPÁR

A HAVASI GYOPÁR

Az őszirózsafélék családjába tartozó havasi gyopár a legismertebb havasi növény és a legszerethetőbb virágok egyike. Nem csoda, hogy sok legenda fűződik hozzá,de a német hadsereg hegyi vadászainak is ez a növény jelképe, a Dél-Tiroli Néppárt ( SVP) címernövénye valamint Svájcban a hadsereg tábornokainak is a rangjelzése.

Elterjedése…

A havasi gyopár jellemzően 1800-3000 méteres magasságban köves réteken, mészkősziklákon él. Közép- és Dél-Európa hegységeiben, a Kárpátokban Tátra lengyelországi, Szlovákiai részén, a Pireneusokban, az Alpokban, a Balkánon találkozhatunk vele. Az európai havasi gyopár legközelebbi rokonai Tibetben, a Himalájában, Japánban és Koreában lelhetők fel.
5-20 cm magas párnákat alkotó évelő növény hosszúkás levelei filc szerűen szőrösek. A virágzat körül 5-15 darab fehér, fénylő felső levél csillag alakban helyezkedik el.
60-80 csővirágot tartalmazó kosárkák peremen a nőneműek, beljebb pedig a nagyobb hímnemű virágok helyezkednek el. Havasi gyopár július és szeptember között virágzik. A magot hordozó termés ejtőernyő szerűen szállva terjed, nedves időben állatok bundájára is ráragad.
Magas hegyek között igen erős az UV sugárzás és ennek a káros hatásai ellen védekezik a növény oly módon, hogy az érzékeny virágzat a levelek árnyékba húzódnak.
A növény csillogó fehérségét a felületén kócosan elhelyezkedő szőrökön megtalálható légbuborékok okozzák. Ezek visszaverik a beeső fényt, csalogatják a virágot megporzó rovarokat, de a kiszáradástól is védik a növényt.
A magas hegyeken, ahol még a rét fűcsomói között és a sziklák repedéseiben zavartalanul tenyészik, fokozott védelem alatt tartják. Németországban a szigorúan védett (tehát nem szedhető, gyűjthető) növények közé tartozik, Ausztriában és az erdélyi hegyeken is a törvény védelmét élvezi.
Jean-Pol Vigneron belga fizikus fedezte fel, hogy a szőrök 0,18 mikrométer átmérőjű párhuzamos szálakból állnak, ami az ultraibolya sugárzás hullámhosszának nagyságrendjébe esik, így elnyeli azt. Más hullámhosszú fénysugarak azonban átjutnak, ezáltal a növény tud fotoszintetizálni.
Régen a népgyógyászat értékes nyersanyaga volt: tejjel és mézzel keverve a virágokat hasfájás elleni orvosságnak használták.
A havasi gyopárt Ausztriában már 1886-ban védelem alá helyezték és nem szabad leszedni. Németországban is fokozottan veszélyeztetett fajnak számít. Megritkulásának egyik oka, hogy az életterébe gyakran belépnek sokszor autóval is behajtanak.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://balintgazda.hu
Wikipédia
http://www.botanikaland.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *