“BOLONDOK ARANYA” A PIRIT

“BOLONDOK ARANYA” A PIRIT

A pirit nem tartozik a ritka ásványok közé. Azért kapta a bolondok aranya elnevezést mert a korábbi korok bányászai amikor rábukkantak egy ilyen szép fémesen csillogó pirit darabra gyakran hitték, hogy aranyra leltek. Viszont a pirinek nem túl magas az értéke és jóval könnyebb az aranynál. A 19. században az aranyláz idején több ezren indultak el Kaliforniában a meggazdagodás reményében, és rengetegen lettek csalók áldozatai is. Mivel többségük nem értett a bányászathoz, arany helyett csak piritet kaptak.
Napfényben gyönyörűen csillogó ásvány számos kristályos formában létezik. Leggyakoribb alakzat a kocka az oktaéder (8 egyenlő oldalú háromszög) és a dodekaéder (12 darab szabályos ötszög határolja a kristálytestet). Színe jellemzően sárgás-barna, fémes ragyogású.

Előfordulása…

Pirit a szulfidásványok (kén tartalmú) leggyakoribb tagja. Bármilyen környezetben kialakulhat, leggyakrabban vulkáni vagy üledékes kőzetekből álló lelőhelyeken. Gyakran széntelepek környezetében található.
Peruban hatalmas mennyiségű pirit található kicsi, kristály csomók formájában. Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban is kiváló minőségű kristályok fordulnak elő. Oroszországban az Ural vidékén, Ukrajnában a Donyeck vidékén. Valamint Tanzánia és az Egyesült Államok is remek lelőhely. Például nagy, egymásra nőtt kockák fordulnak elő Coloradóban.
Erdélyben Óradnán található nagyobb mennyiségben. Hazánkban is előfordulnak lelőhelyek, leginkább üledékes kőzetek környezetében. Nagyobb lelőhely Keszthely környékén található, de Recsken,Gyöngyösorosziban, Rudabányán, Perkupán is gyakori.

felhasználása…

Pirit kémiailag vas-szulfid. Egyaránt bányászták vas- és kéntartalma miatt, de gyenge vasércnek minősül. Kéntartalma befolyásolja a vas minőségét. Korában a piritet kénforrásként használták, és elsősorban a műanyagipar számára kénsavat állítottak elő belőle. Az amerikai őslakosok tükröt is készítettek piritből. . Manapság inkább díszkő funkciót tölt be. Csiszolt, polírozott példányait olcsó, oldalsó kőként használják gyűrűkben, nyakláncokban, karkötőkben. Régen detektoros rádiókban „detektorkristály”-ként is használták.

Hazánkban a Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította el az “év ásványa” nevű programot, melynek célja az ásványok népszerűsítése, illetve megismertetése volt. 2016-ban a pirit bejutott a döntőbe a gránát, és a barit mellett. De végül a szavazás során a győztes a gránát lett.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
asvany.elien.hu
azurit.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *