AZ ARANY SZÍNEI, AVAGY MITŐL SZÍNES AZ ARANY?

AZ ARANY SZÍNEI, AVAGY MITŐL SZÍNES AZ ARANY?

Az arany a természetben, elemi állapotban is előforduló nemesfém. Nem korrodálódik és még a tömény sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezik. A királyvízként ismert tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegye azonban feloldja. Ugyancsak feloldható folyékony brómmal, klórral, valamint alkáli-cianid olvadékokkal, továbbá higannyal. Kémiai állandósága miatt évezredek óta használják ékszerek, dísztárgyak készítésére. A tiszta, 24 karátos arany könnyen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst). Viszont ékszerkészítésnél ez a tulajdonsága nem előnyös, mert a puha fém kopik, az ebből készült tárgy deformálódik. Ezért különböző fémekkel ötvözik az aranyat. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75%arany) és 14 (58,33% arany) karátos arany ötvözeteket készítenek. Ezek már szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak.
Persze a legtöbb ember az arany hallatán egy finom, sárgás fényű fémre gondol. Valóban az aranynak ez a semmivel sem összehasonlítható ragyogó színe jelentette a vonz erejét évezredek óta. Azonban az aranynak széles színskálájával találkozhatunk. Mindez attól függ, hogy milyen fémekkel ötvözik. Már az ókori ötvösök is végeztek kísérleteket az arany ötvözésével.

Az arany és a palládium ötvözete a könnyű fehérarany, ha platinával ötvözik akkor pedig nehéz fehéraranyat kapunk. a fehéraranyat gyakran ródiummal vonják be, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színe legyen ráadásul még egy plusz keményebb védőréteget is képez az ékszeren. A 14 karátnál alacsonyabb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenállóképessége drasztikusan csökken, savak-lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem használják..

Tehát az arany lehet sárga, fehér, piros, rózsaszín, zöld, szürke, kék, lila és fekete! Az ékszeripar már képes bármilyen színű aranyat előállítani, viszont az eljárás pontos részletei legtöbbször titkosak.

Vörös színű akkor lesz az arany ha 25% rezet adnak hozzá. Ez az ötvözet meglehetősen gyakori. Az ékszerészek előszeretettel alkalmazzák sárga és fehérarannyal kombinálva.

Kék arany…

A kékarany előállítását is titok övezi. Ahhoz, hogy szép kék színű aranyat kapjunk indiummal kell ötvözni, így egy eléggé korrózióálló anyagot kapunk. Másik elem amivel kékre színezik az aranyat a ródium. Egy argentin ékszerésznek sikerült előállítania 90 %-os kékaranyat kobalt hozzáadásával, így gyönyörű finom kék színű fényes aranyat kapott. Az eljárás részletei titkosak.

Rózsaszínű arany (Rose Gold)…

Manapság igen divatosnak számító szép rózsaszín árnyalatot úgy lehet elérni ha a sárga aranyat rézzel és ezüsttel ötvözik, egy ilyen ékszer gyönyörű lágy hatást kölcsönöz a bőrnek. Az arányok: 75% arany, 20% réz és 5% ezüst. Természetesen a végeredmény függ a réz színétől is.

Zöldarany…

Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek. Főként az ezüst a domináns ötvöző elem. Világoszöld árnyalathoz 75% arany, 23% réz és 2% kadmium szükséges.

Lila arany…

Szerintem a legszebb a lilaarany melyet elsősorban Szingapúrban gyártanak. Az összetétele 80% arany és 20% alumínium. Ennek az ötvözetnek a hátránya, hogy rideg, törékeny, nem könnyű megmunkálni (ez az árában is tükröződik). Általában fehér vagy sárga aranyba foglalják drágakő helyett.

Fekete arany…

Fekete aranyat nem ötvözéssel hanem felületkezelés útján éreik el. leggyakrabban ródiummal, ruténiummal kezelik a sárga fémet így fekete aranyat kapnak. Fekete aranyból főként gyűrűk készülnek, a legtöbbször fekete drágakövek és gyémánt felhasználásával.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
http://arany.network.hu/blog/arany_klub_hirei/milyen-finomsagu-es-fajtaju-aranyotvozetek-vannak
https://www.karikagyurukell.hu/blog/29/arany-vagy-aranyotvozet-hogy-is-van-ez
https://hu.eferrit.com/aranyoetvoezetek-oesszetetele-a-szines-arany-ekszerekben/
https://hu.wikinew.wiki/wiki/Colored_gold

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *