TÚRÓ RUDI ÉS A MUNKAPSZICHOLÓGIA PROFESSZORA

TÚRÓ RUDI ÉS A MUNKAPSZICHOLÓGIA PROFESSZORA

Ki kell ábrándítsalak Drága Olvasó a Túró Rudi bizony nem hungaricum, és még csak nem is magyar találmány. A neve azonban lajstromozott védjegy, még szóösszetételben sem lehet a gyártó engedélye nélkül hasonló terméket forgalomba hozni. Legalább ennyi büszkeségre lehet okunk, miközben a ki tudja hányadikat majszoljuk….
Jó, de akkor honnan ered?
1954-ben Takó Imre iparigazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet (MTKI) élelmiszeripari mérnöke és Borka Zsolt üzemképviselő tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők ott látták meg a Túró Rudi ősét, a glazirovannij szirok elnevezésű, túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek formájú édességet, amit akkor túrómignonnak neveztek el.
Ennek az édességnek alapján kezdtek el a magyar ízvilágnak jobban megfelelő terméket fejleszteni.
A Túró Rudi elkészítésénél „bábáskodó” vezető tejipari szakember Mandeville Rudolf az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetője volt. 1968-ban, a szovjet szabvány módosított változataként kezdték el gyártani az édességet először a Budapesti Tejipari Vállalatnál, azonban termelési nehézségek miatt hamar átkerült a Szabolcsi Tejipari Vállalathoz, ahol Nyíregyházán indult meg a próbaüzem, ám helyszűke miatt végül Mátészalkára vitték a túróüzembe, ahol az emeleten kapott helyet. Itt 25-30 fő dolgozott, akik három műszakban gyártották a terméket, szemmértékkel mérve ki a három dekás tömeget.
A csomagolás eleinte kézzel történt, megcsavarták a papírt a rúd két végén, a 80-as években álltak át fémfóliás csomagolásra. A mátészalkai gyárban készültek az epres, barackos, málnás, áfonyás és kókuszos változatok. Eleinte csupán napi 36 000 darabot gyártottak, majd a 70-es 80-as évekre ez a szám 300 000-re nőtt.
Természetesen van hivatalos definíciója, ahogy azt a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása leírja:
„ a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú, desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie. Érzékszervi követelmények:
Alak: közel hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű rudacska.
Külső: a csokoládé- vagy kakaómassza a túrókorpuszt egyenletes vastagságban és összefüggően vonja be, sötétbarna színű, jól tapad, nyomásra enyhén repedezik.
Szín: a túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén az ízesítőanyagra jellemző színű.
Szag: a túrókorpusz bevonatára és anyagára jellemző.
Íz: kellemesen édeskés-savanykás, a túrómasszára, annak ízesítésére és bevonatára jellemző, tiszta, harmonikus.”
Jó, de hogy kerül ide a pszichológiaprofesszor?
Klein Sándor (Budapest, 1941. március 26. –) magyar matematikus, pszichológus, a pszichológiai tudományok doktora. Az ELTE matematika–pszichológia szakán végzett 1966-ban. 1982-ig a BME Tanárképző és Pedagógiai Intézetében dolgozott. 1986-tól 1988-ig a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanszékvezető tanára volt, majd docens, később tanszékvezető egyetemi tanár a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet Ergonómia és Munkapszichológia Tanszéken. Egyetemi tanár volt a Debreceni Egyetemen és a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetemen is. 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa.
.
A termék elnevezése Klein Sándor nevéhez fűződik, ő történetünk idején a Budapesti Műszaki Egyetem Tanárképző és Pedagógiai Intézetében dolgozott
Fiatal pszichológus szakemberként – a név megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével,
valamint a bevezető reklámkampány lebonyolításával bízták meg.
Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást, amelyen már a kezdetek kezdetén megjelent a pöttymintázat, Klein tanítványai – két iparművészeti főiskolás készítette.
A Túró Rudit már a 60-as évek végén is a reklámpszichológia hatására öltöztették piros pöttyösbe (A Facebook pedig azért lett kék, mert Mark Zuckerberg vörös-zöld színtévesztő).
Több kutatás is megállapította, hogy az egyes színekhez iparágakat, sőt, alacsony vagy épp magas árfekvést , színvonalat is társítunk. Tényleg ennyire fontos lenne a modern kommunikációban a színek szerepe? Tényleg.
Az ártatlannak tűnő név nem váltotta ki a „szakma” osztatlan lelkesedését, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának akkori első embere pedig egyenesen erkölcstelennek sőt odáig elment, hogy pornográfnak minősítette és megtagadta a kiadásban megjelenő újságok általi közzétételét.
(Emlékszünk Virág elvtárs szavaira? „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!” )
Ez azt is jelentette egyben, hogy a reklámmal megtámogatott termékbevezetés elmaradt.
Mai szóhasználattal, „pestiesen” erre mondják, hogy nem nyert.
A Pöttyös márka a magyar piac mellett a környező országokat is meghódította. 2004-ben Szlovákiában és Romániában került bevezetésre a Pöttyös Túró Rudi, Dots, azaz pöttyök néven, és az itthon piacvezető termék azóta is sikeres. 2006-ban pedig már az olasz vásárlók is leemelhették a Pöttyös Túró Rudit az ottani Auchan üzletek polcairól, de Spanyolországban is nagy sikerrel mutatkozott be a termék.
Egyedül a Távol-keleten nem volt szerencséje, legalábbis egyelőre. Kínában (a Hello Kittyre utalva) Túró Kiittyy néven akarták forgalmazni az édességet, 2008. október 16-án avatták fel az üzemet, napi százezer darabos mennyiséget terveztek. Ugyanakkor az engedélyeket nem sikerült beszereznie a cégnek, a marketingkampány is elmaradt, a felvett hitelt pedig nem fizették vissza.
2007-ben két újítással jelentkezett a Pöttyös márka, megjelent a csak szezonálisan kapható Pöttyös Túró Bonbon és a Pöttyös Jégkrém is.
A termékek gyártása és fejlesztése terén kifejtett több évtizedes munkát a fogyasztók töretlen Túró Rudi szeretete mellett a kereskedelmi – és az élelmiszer szakma elismerései is fémjelzik.
Köszönöm a figyelmet, jó nassolást kívánok a Pöttyöshöz!

írta és szerkesztette: Pester Béla

forrás
– Klein wikipédia
– A pöttyös márkatörténet.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *