AZ AMETISZT

AZ AMETISZT
A drágakövek olyan ásványok, melyek természetes geológiai folyamatok során képződtek, meghatározott kristályszerkezettel és kémiai összetétellel bírnak.
Az ametiszt a kvarc ásványnak lila színű változata, az ékszergyártásban igen nagy népszerűségnek örvend. Színe a halvány lilától a sötétlilán át a pirosas liláig terjed. A sötétebb színű kristályok általában ritkábbak.
Neve a görög metiszménosz, azaz részeg szó fosztóképzős alakja, vagyis annyit jelent, hogy józan.
Anyaga szilícium-dioxid, szépséges színét a mangánnak, illetve a vas-titánnak köszönhetjük. Az ametiszt tiszta állapotban drágakőnek minősül. Nagyon kemény, rideg anyag, nem hasad, hanem törik, az üveget jól karcolja, vegyileg ellenálló, hosszan tartó napfény hatására azonban kifakulhat. Érdekes, hogy magas hőmérséklet hatására megsárgul. Vannak olyan kereskedők akik ezt a sárga változatot citrinként próbálják eladni.
Előfordulása…
Az ametisztet többnyire telérekben, kőzet-erekben vagy az úgynevezett geódákban lehet megtalálni. A geóda kívülről egy közönséges, legtöbbször vulkáni eredetű kőzet, viszont a belsejében található üreget kristály tölti ki.
Ametiszt nagy mennyiségben fordul elő Brazíliában, Uruguayban, Szibériában, Mexikóban és Kanadában. Hazánkban Gyöngyösoroszi és Telkibánya mellett vannak lelőhelyei..
Főleg ékszerként használják. Készítenek belőle fülbevalót, karkötőt vagy medált. Hasonló módon munkálják meg, mint a többi kvarcot, de a drágakő változatát a briliánshoz hasonlóan sokszög-lapocskásnak csiszolják, hogy ragyogása intenzívebb legyen.
Az összes kvarcváltozatok között a legkedveltebb kő. A régiek is nagy becsben tartották. Ametisztből készült talizmánt egykor az iszákosság ellen használták. De a józanság mellett az értelem, tiszta gondolatok köve is. A legenda szerint a viselőjét megvédi a mérgektől.
Ametiszt női névként is anyakönyvezhető.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
kristalyakademia.hu
gem.agency/gemstones/amethyst
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *