HÁTBORZONGATÓ PORTUGÁL TEMPLOM

HÁTBORZONGATÓ PORTUGÁL TEMPLOM
(Erős idegzetűeknek!)

Portugáliai Évorában található egy rendkívül bizarr 13. századi ferences rendi kápolna mely szó szerint emberi csontok ezreivel van “ékesítve”

Története…

16. században Évorának összesen 43 temetője volt, melyek rengeteg értékes területet foglaltak el és akadályozták a város növekedését. A település elöljárói úgy döntöttek, hogy néhány sírkertet megszüntetnek. A temetők felszámolása közben a ferences szerzetesek, hogy megóvják a holtak végtisztességhez való jogát, a kihantolt csontokat magukhoz vették és az évorai Szent Ferenc templom kicsiny, 13. századi kápolnájában helyezték el.
A szerzetesek odafigyeltek a társadalom értékeire, ezért nem akarták csak úgy felhalmozni a csontokat egy raktár csukott ajtajai mögé. Azt ítélték a legjobb megoldásnak ha a csontokat oly módon helyezik el, hogy azokat mindenki láthassa. Mindezt azonban nem elrettentésül, vagy figyelem felkeltésül művelték a csaknem 5000 ember csontjaival.
A szerzetesek adni akartak egy helyet az akkor virágzóan gazdag Évora lakosainak, ahol elmélkedhetnek a világi dolgok mulandóságán és a halál elkerülhetetlenségén.
A bejárat feletti boltíven olvasható felirat is erre emlékeztet:
„A mi csontjaink itt vannak, a tieidre várunk.”
A sok ismeretlen halott között, az oltárnál fekszik egy fehér koporsó, benne annak a három ferences szerzetesnek földi maradványaival, akik a 13. században alapították a templomot.
S, ha ez még nem elég felkavaró még a falról láncokon lóg két mumifikálódott test, melyek közül az egyik egy gyermeké
Az oltár felett pedig ez olvasható:

“A fényben halok meg. Jobb az a nap amelyiken meghalok, mint az, amelyiken megszülettem.”

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
agencia.ecclesia.pt
myportugalholiday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *