A CIRKÓNIA

A CIRKÓNIA
A cirkónia egy mesterségesen előállított szintetikus kő. Avatatlan szemmel nézve kísértetiesen hasonlít a gyémántra viszont annál jóval olcsóbb. Sokan csak úgy tekintenek rá mint a gyémánt olcsó utánzata, de abban mindenki egyetért, hogy a cirkónia az ékszeripar megkerülhetetlen része lett. Lényegében bármilyen színárnyalatban létrehozható, és rengeteg csiszolási formában elérhető.
De mi is az a cirkónia kristály, és minek köszönheti ezt a hatalmas népszerűséget?
Tehát nem egy valódi drágakőről van szó, hisz nem bányásszák, hanem laboratóriumi körülmények között állítják elő. Nem összetévesztendő a cirkonnal és a cirkóniummal!
Most teszünk egy kis kitérőt, hogy tisztázzuk különbséget.
A cirkon egy barnás színű ásvány, mely négyzetes oszlopos kristály alakban fordul elő. Fő alkotórésze a cirkónium-szilikát. A vörös és sárgán átlátszó, gyémánt fényű cirkon ismert drágakő, ékkőnek csiszolják. A kevésbé szépekből pedig óraművekhez készínetenek speciális csapágyakat.
A cirkónium egy kémiai elem, ezüstös színű fém, vegyjele Zr. Vegyületei, kisebb mennyiségben sok helyen megtalálhatók, az egyik ilyen a már említett cirkon ásvány. Ebből az elemből gyártják a cirkóniát.
A cirkóniát az 1970-es években először lézertechnológiai berendezésekhez gyártották, de a gyémántszerű tulajdonságai miatt hamar felkapta az ékszeripar.
Hogyan készül ez a mesterséges kő?
A cikóniát por állagú cirkónium és a cirkónium-dioxid olvasztásával állítják elő. Az anyagokat 2750° C-ra hevítik, így egy tökéletes, zárványoktól mentes hibátlan követ kapunk.
A cirkónia kristályt sokféle színben gyártják, különböző oxidok hozzáadásával jönnek létre a különféle árnyalatok. A kék és piros kristályok előállítása nehezebb, így azok drágábbak is.
.
Hogyan lehet megkülönböztetni a cirkóniát a gyémánttól?
Igaz, hogy a cirkónia hasonlít a gyémántra, a különbségeket speciális tudás és eszközök nélkül nehéz megállapítani. Erős nagyító vagy mikroszkóp segítségével már látható az eltérés . A csiszolt cirkónia felülete ritkán olyan precízen megmunkált, mint a gyémánté, ez a szakemberek számára azonnal észrevehető.
A másik különbség a cirkónia sűrűségéből adódik. A cirkónia kő fajsúlya nagyobb a gyémánténál, azaz a cirkónia nehezebbnek érződik.
Végül pedig, a harmadik fontos különbség a 2 kő keménységéből adódik. A gyémánt a legkeményebb létező anyag, a Mohs-skálán 10-es értéket ér el. Persze a cirkónia sem szégyenkezhet a maga 8,5 pontos értékével, ám ez is lényeges eltérés.
Továbbá a gyémántok hővezetők, míg a cirkónia kristály hőszigetelő.
A cirkónia előnyei és hátrányai?
Mindent összevetve, a crikóniáról elmondható, hogy egy remek minőségű és fénytörésű, kemény kristály, ami tökéletes az ékszerek díszeként. A legfőbb erénye, amiből töretlen népszerűsége is adódik az az ára. Rendkívül kedvező áron juthatunk hozzá, nagy vetélytársával, a gyémánttal szemben. Hiába a minőség és a verhetetlen ár, sajnos a cirkóniának is megvan gyenge pontja. Ez pedig az, hogy karcolódik és idővel megfakulhat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
halovilag.hu
extremesilver.hu
ékszerhaz.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *