A NYULAK SZIGETE

A NYULAK SZIGETE

Ha a világ legaranyosabb helyét keressük akkor minden bizonnyal ez a japán sziget az élen végezne. Pedig Okunoshima története korántsem volt olyan cuki mint manapság. Ez az apró sziget Hiroshima és Shikoku között található és a II. Világháború idején szigorúan titkos katonai kísérletek helyszíne volt. 1929 és 1945 között a Japán császári hadsereg, kémiai hadviselésre szánt mérges gázokat állított itt elő. A szigetet az izoláltsága, védhetősége miatt választották, és azért, mert egy esetleges katasztrófa esetén kellően messze van Tokiótól és más fontos területektől. A programot teljes titoktartás övezte, a szigetet még a térképekről is letörölték. A háború végén a gáztermelést bizonyító dokumentumokat elégették, a
szövetséges megszálló erők pedig ártalmatlanították a mérgesgázt és az épületet felgyújtották.

Mára aranyos nyuszik lettek Okunoshima első számú lakói…

Állítólag azért vitték a nyulakat a szigetre, hogy rajtuk tanulmányozzák a mérgező gáz hatását. Más beszámolók szerint viszont 1971-ben egy csapat iskolás kirándult Okunoshimára, és ők engedtek szabadon 8 nyulat. Akárhogy is kerültek ide a tapsifülesek az biztos, hogy a ragadozóktól mentes környezetben hamar elszaporodtak és benépesítették a szigetet.
A “nyúlrezervátum” az internetnek köszönhetően világhírű lett, azóta rengetegen látogatnak el a kis bundásokhoz. A nyuszik, szabadságban, háborítatlanul élnek és már megszokták az emberek jelenlétét, sőt egy kis csemege reményében engedik magukat megsimogatni.
Azért, hogy a nyulak állományát megőrizzék, a szigetre kutyát és macskát nem szabad bevinni.
Nyulak szigetén a turisták számára építettek egy szállodát is, a Kyukamura Okunoshima Hotelt.

Igaz, hogy az emberek leginkább a nyuszik miatt keresik fel a szigetet, de akad itt más látnivaló is.
1988-ban nyitották meg a “Poison Gas Múzeumot” azzal a céllal, bemutassák a rettenetes igazságot a mérgező mustárgázról és a szigeten zajlott titkos eseményekről..
Még ma is folynak viták arról, hogy a Nyulak szigete vajon biztonságos-e, mivel sohasem történt a területen mindenre kiterjedő kármentesítés.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
mult-kor.hu
morzsafarm.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *