A TOWER HOLLÓI

A TOWER HOLLÓI

A legenda szerint a londoni Towerben több száz éve élnek hollók. Úgy tartják, hogy az 1600-as években uralkodó II. Károly király rendelte el, hogy a toronyban mindig legyen néhány holló. Állítólag a király csillagásza panaszkodott, hogy a hollók összepiszkítják a teleszkópját, ezért a király el akarta űzni a madarakat az erődből. A tudós ember szerint viszont ez rossz ómen lenne, mert ha egyszerre eltűnik az összes holló, akkor a Tower összeomlik a királysággal együtt. Így inkább a csillagvizsgáló költözött Greenwichbe.

A II. Világháború bombázásait csak egy holló élte túl, Blitz, akkor ez komoly aggodalomra adott okot, így a miniszterelnök, Sir Winston Churchill elrendelte az állomány feltöltését és kiegészítette a rendeletet azzal, hogy a Towerben egyszerre minimum hat hollónak kell lennie.
A madaraknak van saját nevük és gondozójuk a ravenmaster (hollómester).
Jelenleg heten élnek az erőd falai között ők: Jubilee, Harris, Gripp, Rocky, Erin, Poppy és Merlina
A hollók a Tower területén szabadon élnek, azért, hogy ne tudjanak elrepülni a szárnytollaikat kicsit megnyesik. Mindegyik madár a brit légierő katonája, így tőlük is “elvárt” a megfelelő magatartás, különben elbocsájtják őket. 1986-ban így járt George holló is, aki a kertésszel történt összetűzés után, bosszúból megrongálta annak TV antennáját. George-ot az eset után egy állatkertbe száműzték.
1996-ban két további madarat szereltek le „illetlen magatartás” miatt.
Annak ellenére, hogy a szárnyukat megkurtítják néha mégis megesik, hogy egyik-másik madárnak sikerül elszökni. Így tett 1981-ben Grog, aki 21 év hűséges szolgálat után „dezertált”, és a Towert egy kocsmára cserélte.
James holló az egyik igen kedvelt s hosszú életű madár volt az erődítmény történetében, amikor elpusztult, mindenki a meghalt madárral volt elfoglalva. Ekkor egy másik holló, egy bizonyos Edgar Sopper, azért, hogy több figyelmet vindikáljon magának, eljátszotta, hogy ő is meghalt. A színészi mutatvány olyan jól sikerült, hogy a hollómester elhitte, Edgar is elpusztult, de amikor felvette a földről „tetemét”, a huncut madár belecsípett a férfi ujjába, és jól lekárogta.
2006-os madárinfluenza idején a hollókat fedett helyre zárták nehogy bajuk essen.

Mi az igazság a legendából…

A kutatók kiderítették, hogy II. Károly király idején még nem voltak hollók a Towerben. Az erőd történelmében hollóról, 1895-ből találták az első említést.
Hogy kerültek hollók a Towerbe?
Miután Edgar Allan Poe versében népszerűvé tette az állatot, a 19. században sokan kezdték el háziállatként tartani az okos hollókat, valószínűleg így került az első madár a Towerbe, mint a személyzet egyik tagjának a kedvence.
A legenda csak később született talán azért, hogy megmagyarázzák miért kell ilyen állatot tartani.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

hrp.org.uk/tower-of-london
utazom.com
historic-uk.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *