A SZOMBATHELYI ISEUM

A SZOMBATHELYI ISEUM

A vasi megyeszékhely egyik legismertebb műemléke az Isis templom. Ez az ókori Savariában feltárt Iseum a harmadik legnagyobb ilyen szentély a Római birodalom területén, méreteit tekintve csak az alexandriai és a Campus Martiuson állt Róma városi főtemplom volt nagyobbak nála. A szentkerület a ma még feltáratlan forum és a késő római helytartói palota mellett az ókori Savaria legnagyobb épületegyüttese volt.
Pannónia ma ismert legfontosabb szakrális leletegyüttesét 1955-61 között, majd 2001-től napjainkig tartó ásatások során tárták fel.
Az Iseum a római város falain kívül, a Borostyán út mellett, egy korábbi iparnegyed helyén épült fel. A területen jellemzően bronzöntő, takács és fazekas műhelyek álltak.
Kr. u. 2. század elején lebontották az ipari létesítményeket, hogy a helyükre felépíthessék az egyiptomi eredetű Isis istennő 42×70 méteres szentélyét.
Szentélyből származó jelentős számú régészeti lelet közül kiemelkedő jelentőséggel bír a
pódiumtemplom főhomlokzatát egykor díszítő, monumentális 1-1,5 tonnás
fehér márvány domborművek és isteneket ábrázoló szobortöredékek; kutyán “lovagoló” Isis, valamint Serapis, Mars és Viktoria teljesalakos képmásai amelyek méretűket és kivitelüket tekintve egyedülállók Pannóniában.
Értékes tárgyi emlékek kerültek elő a templom kútjából is: csengettyűk, kolompok, edények amik feltehetően az itt folyt szertartások kellékei lehettek.
Az Iseumot a 350-es években maguk a rómaiak bontották le, az egykori pogány szentély helyén pedig keresztény temető létesült.
Napjainkban…
A római kori alapokra felépült modern épületében megnyílt az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház Isis savariai otthona című állandó kiállítás.
A 900 négyzetméteres alapterületű kiállítóteremben a látogatók bepillantást nyerhetnek az Isis-kultusz mellett Pannónia római császárkori vallásos életébe.
Mai modern technika segítségével megismerkedhetünk az antik emberek hétköznapi életével, ebben a kivetítőkön futó háttérfilmek, audio tárlatvezetés, valamint interaktív 3D modellek segítik a látogatókat.
A savariai szentélyt méretei, építészeti kivitele, valamint a megtalált tárgyi leletek gazdagsága és sokszínűsége alapján a Duna vidéki Isis kultusz központjának kell tekintenünk.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
szombathely.hu
vasmegye.hu
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *