A TÖLTŐTOLLAK CSÚCSA, A MONTBLANC

A TÖLTŐTOLLAK CSÚCSA, A MONTBLANC

Íráshoz, a töltőtoll feltalálása előtt nád és lúdtollakat használtak, ugyanakkor a fém tollhegyek már jóval korábban megjelentek. A Vezúv kitörésekor i.sz.79-ben elpusztult Pompeii feltárásakor a régészek találtak rézből készült tollhegyeket.
Egy 1663-ban íródott naplóban utalás van fémből készült tollra. A szabadalom viszont csak 1803-ban született meg Bryan Donkinnak köszönhetően, a gyártás pedig 1811-ben kezdődött Angliában. Természetesen a fém tollak, tollhegyek minősége idővel egyre kifinomultabb lett…

A Montblanc tollak története 1906-ban, Hamburgban kezdődött. Ekkor döntött úgy Claus-Johannes Voss könyvkereskedő és Alfred Nehemias bankár, hogy August Eberstein mérnök segítségével megalkotják a tökéletes töltőtollat. Még ebben az évben megalapították a Simplo Filler Pen céget. Az első írószer 1909-ben jelent meg Rouge Et Noir néven, a márka névadója, a Montblanc típus egy évvel később látott napvilágot. Igaz, hogy Németországnak nincs köze a Mont Blanc-hoz, de a tulajdonosok a kiváló minőséget Európa legmagasabb pontjának nevével szerették volna szimbolizálni. A hegycsúcsot ábrázoló fehér csillag 1913-ban került a tollakra. 1924-ben alkották meg a Montblanc Meisterstück modellt ami nem csak a szépsége miatt, hanem az innovatív tintaadagoló rendszerének köszönhetően az író kultúra ikonja lett. 1929-óta a kézzel gravírozott arany tollhegyekre felkerült a 4810-es szám, amely a csúcs magasságára utal.

A cégalapítók álma valóság lett, tollaik a legelőkelőbb luxuscikkek közé tartoznak.
Királyi házasságokat szentesítenek, országok sorsa fölött döntenek vele…
A cég tollai a legkülönfélébb eseményeken és helyszíneken bukkantak fel az elmúlt több mint száz évben. Montblanc tollal írták alá Diana és Károly herceg házasságát és a két Németország újraegyesítését.
1963-ban John F. Kennedy és Konrad Adenauer kancellár Kölnben a város aranykönyvébe akartak írni pár sort amikor a német kancellár rájött, hogy nincs nála toll, ekkor az amerikai elnök elővette a Montblanc Meisterstück 149 töltőtollát, és egy elegáns gesztussal Konrad Adenauernek ajándékozta. A Montblanc életében ez az egyik legismertebb történet.

A cég nagyon sok különböző típusú tollat árul, ezek közül talán azok a limitált példányszámú darabok a legértékesebbek, amelyeket híres emberek ihlettek. A Writers Edition sorozatban többek között Hemingway, Dosztojevszkij vagy Kafka nevét viselő darabok vannak, míg a Patron of Art szériában olyan személyiségek előtt tisztelegnek, mint XIV. Lajos, Kopernikusz és II. János Pál pápa. Emellett léteznek jubileumi kiadások és más hírességek ihlette darabok is.
A státusz szimbólummá vált Montblanc tollak egyet jelentenek a minőséggel, amit mi sem bizonyít jobban mint hogy a tollakra életre szóló garanciát ad a gyártó.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
cultpens.com
autehorlogerie.or
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *